Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marţi, că sunt minciuni afirmaţiile că proiectul de OUG prin care se modifică prevederile din Codul penal privind abuzul în serviciu a fost făcut "cu dedicaţie” pentru el, arătând că acest proiect nu îl ajută în dosarul care se judecă de marţi la instanţa supremă şi în care este acuzat de această faptă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Uitaţi-vă cu atenţie pe dosarul meu şi pe ce a apărut în presă sau ce a fost în dezbarere publică, nu mă ajută pe mine personal. Eu am înţeles de la DNA că au o problemă cu vreo 15.000 de dosare, eu nu cred  că cele 15.000 sunt despre mine, din câte îmi aduc eu aminte”, a spus Liviu Dragnea, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde marţi a fost primul termen în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu, alături de fosta lui soţie, Bombonica Prodana, şi angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman.

Preşedintele PSD a mai spus că modificările aduse codurilor penale prin proiectul de ordonanţă de urgenţă sunt urmarea deciziilor Curţii Constituţionale şi nu crede că această instituţie a emis decizii pentru el.

Întrebat dacă mizează pe un viitor proiect de graţiere, Dragnea a arătat :”Ce graţiere să mă ajute? Eu nu am auzit de la Guvern că vrea să dezincrimineze abuzul în serviciu, pe de-o parte. Pe de altă parte, ştiu că avem o Curte Constituţională, din câte mai ştiu eu, cel puţin azi dimineaţă era în vigoare, care a adoptat o decizie. Dacă trebuie să ieşim în stradă pentru a nu pune în acord deciziile Curţii Constitutionale cu legislaţia, este şi asta o opţiune. Sau poate Curtea Constituţională a emis această decizie pentru mine?”.

De asemenea, întrebat dacă i-a spus ministrului Justiţiei sau s-a consultat cu acesta pentru a propune pagube materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, Dragnea a spus că nu îl ajută pe el acest plafon, în dosarul pe care îl are în judecată.

"Nu (m-am consultat, n.r.). Eu ştiu că am văzut o plângere penală pe care unii spun că a făcut-o domnul Bulancea, aşa, pro bono, pentru cei care au făcut plângerea penală. De ce nu anchetează DNA ce se scrie acolo şi, vedem, este adevărat că s-au făcut la mine în birou, nu ştiu ce membru din Cabinetul meu de la Camera Deputaţilor? Astea sunt prostii şi minciuni”, a precizat Dragnea.

Întrebat ce le spune celor 100.000 de oameni care au ieşit în stradă şi au spus că proiectul de OUG privind modificările codurilor penale a fost dat "cu dedicaţie” pentru el, Dragnea a răspuns: "Spun că sunt minciuni”.

Proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală ia în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la 7 la 3 ani de detenţie nivelul maxim al pedepsei şi eliminând sancţiunea cu interdicţia privind ocuparea unei funcţii publice.

Liderul PSD a mai spus că îl sfătuieşte pe ministrul Justiţiei, Florin Iordache, în privinţa celor două proiecte de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale, "să se inspire din experienţa înaintaşilor" şi "dacă s-a mai dat vreo graţiere prin ordonanţă de urgenţă poate să dea, dacă nu, nu ştiu dacă e bine".

Mai multe organizaţii nonguvernamentale au cerut luni, la dezbaterea organizată de Ministerul Justiţiei pe tema celor două proiecte de OUG privind graţierea şi modificările codurilor penale, discutarea proiectelor în Parlament, după ce vor fi făcute studii de impact şi reanalizarea cazurilor în care s-ar putea aplica graţierea.

La finalul dezbaterii, ministrul Justiţiei a spus că încă nu ştie pentru ce formulă de adoptare a celor două acte normative va opta, proiect de lege sau angajarea răspunderii Guvernului, susţinând că incusiv ultima variantă, angajarea răspunderii, este tot o formă de dezbatere.

Forma finală a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind graţierea ar fi trecut printr-un calculator de la cabinetul liderului PSD Liviu Dragnea, la autor fiind trecut numele “anca.spiridon”. Anca Spiridon este director general la Cancelaria preşedintelui Camerei Deputaţilor.

Proiectul de OUG promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la 5 ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani, precum şi a celor cu boli incurabile în faze terminale. Prevederile nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.