DNA a cerut, la ultimul termen din dosarul “Microsoft”, majorarea pedepselor şi confiscarea unor sume mai mari de la Dorin Cocoş, Gabriel Sandu, Gheorghe Ştefan şi Dumitru Nicolae, arătând că aceştia au fost condamnaţi în fond la pedepse care nu sunt juste. Cocoş, Sandu, Ştefan şi Nicolae şi-au recunoscut vinovăţia, dar au cerut să primească pedepse fără executare. Avocatul lui Gabriel Sandu a cerut „îngăduiţă” faţă de fostul ministru, Cocoş Dorin a spus că îşi doreşte să se îndrepte, dacă va primi ca pedeapsă muncă în folosul comunităţii, Dumitru Nicolae a început să plângă când a spus că vrea să repare „răul făcut”, iar Gheorghe Ştefan a spus că merită să fie condamnat, dar jură cu mana pe Biblie că nu a pretins şi nu a luat niciun leu în cazul "Microsoft”.
Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie prezent luni la şedinţa de judecată a arătat că din cele patru motive de apel formulate iniţial, susţine doar trei. Acesta a arătat că un prim motiv de apel îl reprezint greşita individualizare a pedepselor aplicate celor inculpaţilor.
"Instanta a stabilit pedepse mult prea mici şi forma de executare este greşită. Nu sunt pedepse juste şi nu corespund scopului aplicării lor.Cei patru inculpaţi au săvârşit infracţiuni de corupţie grave, gradul de pericol este ridicat. Activitatea frauduloasa a fost una de amploare, cu ramificaţii transfrontaliere. Probele de la dosar dovedesc acţiuni externe prin societăţi. Au fost generate urmări grave şi foloase frauduloase uriaşe. Au fost corupţi numeroşi funcţionari ai statului”, a spus procurorul.
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
Acesta a adăugat că urmările faptelor inculpaţilor din dosarul „Microsoft” sunt extrem de grave, respectiv prejudicierea imaginii instituţiilor statului. Magistratul a arătat că la „situaţia specială” a lui Gabriel Sandu s-a ajuns pentru că nu s-a luat în calcul de către instanţă calitatea acestuia de ministru şi atributele ce decurgeau din această funcţie.
În cazul lui Dorin Cocos, procurorul a arătat că este relevantă situaţia în care a falsificat 21 de chitanţe şi a avut un contract fals pentru a da aparenţă de legalitate traficului de influenţă comis, iar despre Gheorghe Ştefan a spus că a fost nesincer pe toată durata urmăririi penale.
Procurorul a solicitat instanţei să majoreze pedepsele până la cuantumul maxim permis în cazul aplicării unor beneficii de reducere de pedeapsă. Acesta a mai cerut confiscatea a doua milioane de euro de la Dumitru Nicolae şi a nouă milioane de euro de la Dorin Cocoş, ambele sume reprezentând produsul infracţiunilor.
"Scopul măsurii de siguranţă trebuie să funcţioneze chiar dacă a intervenit prescripţia specială. Vorbim de o omisiune a instanţei de judecată”, a precizat magistratul.
Potrivit procurorului, instanţa de fond a dispus confiscarea de la Dorin Cocoş doar a sumei de trei milioane de euro, motivând că restul sumei de şase milioane de euro poate fi confiscată doar după judecarea dosarului de spălare de bani.
"Având în vedere că traficul de influenţă vizează primirea de bani, este nerelevant dacă bani au ajuns la PDL, aşa cum se cercetează în respectivul dosar. Suma de bani rezulta din declaraţia proprie a inculpatului, din raportul de constatare tehnico-ştiinţifică ce releva în clar circuitul financiar”, a mai arătat procurorul.
În cazul lui Gabriel Sandu, procurorul a spus că instanţa de fond a a omis să-i aplice o pedeapsă complementară, respectiv să îi interzică să aleagă sau să fie ales.
Procurorul le-a cerut celor cinci judecători din complet să admită apelul, să desfiinţeze decizia instanţei de fond şi, după rejudecare, să dea o hotărâre de condamnare în acord cu apelul DNA.
Avocata fostului ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu a solicitat respingerea apelului DNA ca neîntemeiat, arătând că probele dovedesc cu claritate primirea de bani de către Claudiu Florică şi gruparea sa.
"Cerem achitarea lui Gabriel Sandu. Prin rechizitoriu i se reproşează că a făcut trafic de influenţă prin promovarea hotărârii de Guvern şi perpetuarea ei. Păi aceste atribuţii se regăseau în fişa postului ministrului. (…) Dacă nu doriţi achitarea, aveţi îngăduinţă faţă de un ministru care a încercat să facă lumină într-un contract păgubos al statului”, a spus avocatul, în faţa instanţei, arătând că acesta ar trebui să primească cel mult o pedeapsă neprivativă de libertate, după ce în fond a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.
Avocatul lui Dorin Cocoş a cerut respingerea apelului DNA, argumentând că este netemeinic, în condiţiile în care maximum special pentru fapta de care este acuzat este de doi ani şi patru luni, iar instanţa a stabilit doi ani.
"În cazul lui Dorin Cocoş, prima instanţă a încălcat egalitatea de tratament. Toţi inculpaţii au fost trimişi în judecată pentru trafic de influenţă. Pentru trei operează o reducere dublă a pedepsei, o dată pentru denunţare la DNA şi a doua oară pentru recunoaşterea vinovăţiei. Vedeţi că lui Dorin Cocoş i s-a aplicat tratamentul sancţionator cel mai drastic. În procente, lui Cocoş i s-a redus cu 14 la suta, celorlalţi cu 40 şi 52 la sută. De Dumitru Nicolae nici nu mai zic”, a spus avocatul.
În ce priveşte cererea DNA ca instanţa să dispună confiscarea a nouă milioane de euro de la Dorin Cocoş, avocatul a arătat că procurorii au lăsat la dosar doar declaraţia lui Dinu Pescariu, respectiv că Dorin Cocoş ar fi cerut noua milioane de euro, afirmaţie care însă „nu este susţinută de nicio probă”.
"Banii au fost folosiţi de PDL pentru susţinerea lui Traian Băsescu. Aşa se pare. Dorin Cocoş admite primirea totală a 5,9 milioane de euro, dintre care în interes strict personal 1,6 milioane de euro”, a precizat avocatul omului de afaceri.
Avocatul lui Gheorghe Ştefan a arătat că procurorii îl acuză pe fostul primar al municipiului Piatra Neamţ că a primit patru milioane de euro pentru trafic de influenţă, dar trebuie văzut dacă şi când a făcut această faptă. Acesta a susţinut că suma trebuia pretinsă de la cumpărătorii de influenţă, adică de la Claudiu Florică. El a precizat că întotdeauna Claudiu Florică a declarat că detaliile legate de comision le-a stabilit cu Dorin Cocoş şi că Gheorghe Ştefan nu le-a pretins vreo sumă de bani.
"Domnul Cocoş nu a declarat niciodată că între el şi Gheorghe Ştefan ar fi vreo înţelegere. Negocierea s-a făcut la grămadă, sumele de bani au fost împărţite de domnul Cocoş, deci Gheorghe Ştefan nu a pretins nici el, nici prin interpuşi sume de bani. (…) Se poate presupune că o parte din sumă a ajuns la Gheorghe Ştefan. Dar pentru a se constata suma, trebuie să luăm în discuţie declaraţiile lui Morar, Toni Răzvan şi Draghiş. Sunt contradicţii între declaraţiile lor”, a susţinut avocatul.
Acesta le-a mai spus judecătorilor că nu vrea să îl declare inocent pe Gheorghe Ştefan, pentru că acesta nu neagă că a făcut legătura între inculpaţi.
"Vă solicit să schimbaţi încadrarea şi să îl condamnaţi la o pedeapsă pe care o consideraţi de cuviinţă. Poate o să se supere domnul Ştefan pe mine, dar să îi daţi o pedeapsă cu închisoare. Desigur, să individualizaţi corect situaţia clientului meu”, a arătat avocatul în pledoaria finală.
Avocatul lui Dumitru Nicolae le-a spus judecătorilor să ţină cont de colaborarea deplină avută de client său cu procurorii DNA privind "reţeaua Microsoft”. Acesta a arătat că instanţa de fond a scăzut corect din perioada de pedeapsă atunci când a stabilit condamnarea acestuia la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, precizând că atitudinea lui Dumitru Nicolae este cea a unui om care a înţeles că a greşit şi regretă fapta comisă.
Gabriel Sandu a spus că, din primul moment, a oferit la DNA posibilitatea de colaborare sută la sută, a făcut un denunţ în care a explicat foarte clar ce s-a întâmplat în cazul licenţelor Microsoft şi îşi recunoaşte faptele. El a precizat că prejudiciul adus statului român în acest caz a fost făcut de „gruparea transnaţională Florică”.
"Eu, azi, nu înţeleg cum de o grupare care a furat peste 200 de milioane de euro are impunitate. (…) Înţeleg, din tot ce se spune, că singurul vinovat sunt eu, deşi eu am încercat să fac totul legal, prin proiect de fundamentare de 200 de milioane de euro. (…) Am cerut la STS şi SRI informaţii, de vreme ce generalii lor erau la mine în birou, m-am sfătuit cu ei. (…) Miniştrii aveau directive clare de la partid privind pe cine să angajase şi unde, pentru scopul unic de aducere de bani. Am pretins bani pentru campania electorală din 2009. Recunosc tot”, a arătat Gabriel Sandu în ultimul cuvânt.
Cocoş Dorin a spus că regretă faptele făcute şi nu îşi doreşte decât să se îndrepte, dacă va primi ca pedeapsă muncă în folosul comunităţii.
"Regret din tot sufletul faptele făcute. Nu le mai pot îndrepta decât printr-o atitudine civilizată, în cazul în care îmi veţi da muncă în folosul comunităţii. Nu-mi doresc decât să fiu un om normal. Nu am vrut niciodată să fac lucrurile în felul acesta. Îmi doresc doar să mă îndrept”, a susţinut Dorin Cocoş.
Gheorghe Ştefan a arătat că este vinovat şi merită o pedeapsă, dar crede că „o încadrare corectă este cea din articolul 13 ”precizând că jură cu mâna pe Biblie că nu a pretins şi nu a luat niciun leu în cazul „Microsoft”. El a precizat că vrea să colaboreze în continuare cu procurorii DNA pentru stabilirea traseului banilor.
Dumitru Nicolae a spus că regretă profund ce a făcut, fapte pentru care acum este judecat şi urmează să primească o pedeapsă. În timp ce vorbea despre societatea pe care a înfiinţat-o şi despre cei doi băieţi ai săi, în vârstă de 26 şi 28 de ani, Dumitru Nicolae a început să plângă şi a spus să vrea să repare răul făcut.
Instanţa a rămas în pronunţare, urmând să decidă când va da sentinţa definitivă în dosarul „Microsoft”.
În dosarul "Microsoft", fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu este acuzat de luare de mită şi spălare de bani, iar Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan, de trafic de influenţă şi spălare de bani.
În 24 martie, instanţa de fond de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, formată din judecătoarele Maricela Cobzariu, Simona Cîrnaru şi Leontina Şerban, i-a condamnat pe fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan la trei ani de închisoare cu executare, pe fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu şi pe omul de afaceri Dorin Cocoş la câte doi ani de închisoare cu executare şi pe Nicolae Dumitru la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare.
Instanţa a mai dispus confiscarea specială a peste zece milioane de euro, bani care ar fi fost obţinuţi ilegal de către inculpaţii din dosar. Astfel, judecătorii au dispus confiscarea de la Gheorghe Ştefan a sumei de 3,9 milioane de euro, de la Dorin Cocoş 3,7 milioane de euro, de la Gabriel Sandu 2,2 milioane de euro şi de la Nicolae Dumitru un milion de euro, suma totală fiind cu aproape şase milioane de euro mai mică decât cea cerută de procurorii DNA.
Aceştia ceruseră instanţei să dispună confiscarea a peste 16 milioane de euro, pentru recuperarea prejudiciului produs de cei patru inculpaţi, respectiv câte două milioane de euro de la Cocoş şi Sandu, 7,5 milioane de dolari şi două milioane de euro de la Nicolae Dumitru, precum şi patru milioane de euro de la Gheorghe Ştefan.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a redus de două ori limitele de pedeapsă în cazul inculpaţilor din dosarul Microsoft, o dată pentru că au făcut denunţuri şi a doua oară după ce judecătorii au aplicat legea mai favorabilă inculpaţilor, acesta fiind motivul pedepselor mici raportate la prejudiciul stabilit de procurorii DNA, potrivit motivării deciziei.
Judecarea în fond a dosarului "Microsoft" a început în 24 martie 2015 şi s-a încheiat pe 9 martie 2016, după 17 termene, fiind vizat modul în care au fost atribuite licenţe Microsoft timp de zece ani.
Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit nouă milioane de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltării Regionale şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor.
Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...