Instanţa supremă a decis, marţi, ca dosarul în care Vasile Blaga este acuzat de trafic de influenţă legat de finanţarea ilegală a fostului PDL să fie mutat la Tribunalul Bucureşti, instanţa competentă să judece cauza după ce Blaga nu mai este parlamentar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Scoate cauza de pe rol şi dispune trimiterea acesteia la judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Bucureşti, spre competentă soluţionare”, potrivit deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, unde dosarul a fost analizat în procedură de cameră preliminară, de la sfârşitul lunii noiembrie 2016.

Decizia instanţei supreme este definitivă, dosarul în care Vasile Blaga este acuzat de trafic de influenţă, faptă pe care ar fi comis-o în 2011-2012, când era secretar general al PDL şi senator, urmând să primească un nou termen la Tribunalul Bucureşti, care va continua procedurile în această cauză, judecătorul de camera preliminară de la această instanţă urmând să stabilească data la care va începe judecarea pe fond.

În 28 noiembrie 2016, procurorii DNA Ploieşti l-au trimis în judecată pe Vasile Blaga pentru trafic de influenţă, după ce ar fi primit în patru rânduri, printr-un interpus, 200.000 de euro şi 500.000 de euro de la fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan.

Vasile Blaga este sub control judiciar din 28 septembrie 2016, când procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Ploieşti au început urmărirea penală în cazul său. Măsura preventivă a fost menţinută de instanţa supremă când a început să analizeze dosarul în cameră preliminară.

Blaga a demisionat din funcţia de copreşedinte al PNL imediat ce procurorii DNA Ploieşti au început urmărirea penală în cazul său.

Procurorii DNA Ploieşti arată, în rechizitoriu, că banii ajunşi la PDL în urma înţelegerilor între Blaga, Gheorghe Ştefan şi omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă erau scoşi prin intermediul unor firme de tip „fantomă” ai căror administratori, martori în dosar, primeau comisioane cu valori cuprinse între 200 şi 1.500 de lei. 

Anchetatorii DNA au identificat în acest dosar mai multe firme „fantomă” folosite pentru a scoate banii proveniţi din contractul dintre o companie naţională din domeniul energiei şi Romsys, astfel încât sumele, a căror valoare totală se ridică la 10 milioane de lei, să ajungă la PDL.

Potrivit unor surse judiciare, una dintre companiile care au încheiat astfel de contracte a fost Transelectrica, al cărui director a fost numit prin ordin al ministrului Economiei de la acea vreme, Adriean Videanu. Fostul primar din Piatra Neamţ este cel care a pus la punct întregul mecanism prin care peste două milioane de euro au ajuns la partid, tot el fiind şi cel care s-a ocupat de găsirea firmelor care să subcontracteze pe hârtie serviciile prevăzute în acele contracte şi care să scoate din bănci banii.

 În acelaşi dosar sunt acuzaţi Gheorghe Ştefan şi omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă.

La jumătate lunii decembrie, Gheorghe Ştefan, fost vicepreşedinte al PDL, a încheiat cu procurorii DNA Ploieşti un acord de recunoaştere a vinovăţiei în acest dosar, în care este acuzat de trafic de influenţă şi folosirea influenţei funcţiei de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii de bani sau alte foloase necuvenite. Tribunalul Bucureşti urmează să decidă în 13 ianuarie dacă acceptă judecarea în procedură simplificată, după recunoaşterea faptelor de către Gheorghe Ştefan.

În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut că, în perioada 2009 - 2012, Gheorghe Ştefan, în calitate de vicepreşedinte al PDL, în scopul obţinerii de sume de bani atât pentru sine, cât şi pentru partid, ”şi-a folosit în mod direct influenţa deţinută în mediul politic şi a determinat persoanele cu putere de decizie din ministerele de resort să numească la conducerea unei companii naţionale din domeniul energiei o anumită persoană”.

La începutul lunii octombrie 2016, fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan a fost condamnat la şase ani de închisoare cu executare în dosarul “Microsoft”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.