Şefa Centrului Creşelor din Ploieşti, Angelica Fodor, suspectată de luare de mită şi delapidare, ar fi primit, în ultimii cinci ani, 148.000 de lei mită din partea subalternilor sau a părinţilor care doreau să îşi înscrie copiii la creşă. Fodor nici nu ar fi apelat la salariul pe care îl primea lunar ca şef al Centrului Creşelor şi, în plus, ar fi făcut cadouri de firmă rudelor, având cheltuieli atât de mari încât nu pot fi justificate din salariul primit. În replică, femeia a declarat, în faţa instanţei de judecată, că ”bunătatea se plăteşte”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”În raport cu probele existente în dosarul cauzei şi declaraţiile persoanelor din subordinea directorului Centru Cresşe, procurorul de caz apreciază că la acest moment inculpata ..., în decursul a 5 ani a primit suma de 148.000 lei, - se înţelege, cu titlu de mită”, se arată în încheierea de şedinţă a Curţii de Apel Ploieşti, care a dispus lăsarea în libertate a Angelicăi Fodor în dosarul în care este acuzată de luare de mită şi delapidare.
 
Conform aceluiaşi document, din procesele verbale de redare a convorbirilor telefonice şi a SMS-urilor ”a rezultat faptul că în decursul lunii octombrie, ... nu a cheltuit sume de bani din contul bancar în care îli primeşte veniturile salariale, dar a cheltuit sume mari cash, (ex. a cumpărat pentru nepoata sa încălţăminte sport marca Balenciaga în sumă de 600 euro, încălţăminte pentru ea de 300 de euro şi produse cosmetice în sumă de 2.000 lei. De asemenea, inculpata ... merge de 2 ori pe săptămâna la şedinţe de masaj şi proceduri)", conform susţinerilor făcute de procurori în faţa instanţei de judecată.
 
Procurorii mai spun că, de patru ori pe an – în lunile martie, aprilie, august si decembrie -Fodor primea câte 50 de lei de la fiecare angajat prin intermediul celor şase administratori de creşe din municipiul Ploieşti, pentru a tolera comportamentul acestora. 
 
În schimb, avocatul femeii susţine că este normal ca într-o instituţie publică să se strângă bani.  
 
”Faptul că s-au strâns nişte bani pentru a se face cadouri in cadrul unei instituţii publice, este o chestiune normală şi nu poate constitui o infracţiune. Astfel, trebuie avute in vedere relaţiile de normalitate dintr-o instituţie publică”, a susţinut avocatul lui Fodor n faţa instanţei, conform încheierii Curţii de Apel Ploieşti.
 
Din acelaşi document reiese că ancheta procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova arată că, pentru a-şi înscrie copiii la creşă, părinţii trebuiau să plătească sume între 3.000 de lei şi 100 de euro, dar şi pachete cu cafea, cutii cu bomboane şi aranjamente florale. 
 
În urma descinderilor, la angajaţii suspectaţi în dosar au fost găsite sute de produse alimentare sau de curăţenie, care ar fi fost alocate creşelor, dar sustrase de către angajaţi. De altfel, şapte dintre angajatele din creşele din Ploieşti au recunoscut infracţiunile în faţa procurorilor.
 
”Există în cauză persoane care se ocupau cu sustragerea alimentelor destinate copiilor, fiind găsite la percheziţii la ...291 produse curaţenie, 474 role de hârtie igienică, 72 batoane kinder bueno, etc. Inculpatele au profitat de poziţia inculpatei şi au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei”, menţionează sursa citată.
 
În schimb, şefa creşelor afirmă că nu este vinovată şi că dosarul ”este construit pe bârfe, inculpatele nu fac altceva decât sa bârfeasca la telefon”.
 
Angelica Fodor, care are 65 de ani, trebuia să se pensioneze, însă, în data de 23.08.2021 a fost numită temporar, pentru un an, până la concurs, în funcia de şef al Centrului creşelor Ploieşti. 
 
”Probabil ca cineva "s-a supărat" că inculpata nu a ieşit la pensie si după o lună de zile "s-a întâmplat" ca unitatea de parchet să se sesizeze din oficiu cu privire la fapte de înşelăciune, fals, uz de fals, etc” au mai susţinut avocaţii ei în faţa instanţei.
 
Angelica Fodor, iniţial arestată preventiv în acest dosar, a fost lăsată în libertate după ce Curtea de Apel Ploieşti a constatat că DNA, şi nu Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, are competenţă în a instrumenta dosarul. Speţa a fost, de altfel, declinată către DNA în cursul acestei săptămâni.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.