Doi executori judecătoreşti din Argeş au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, fiind acuzaţi de mai multe infracţiuni, între care abuz în serviciu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:

  • FIERARU EUGEN, la data faptelor executor judecătoresc în cadrul Biroul Executorului Judecătoresc „Fieraru Eugen”, din municipiul Piteşti, judeţul Argeş, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de abuz în serviciu, din care una cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul;

 

  • DAMASCHIN MARIUS, la data faptelor executor judecătoresc în cadrul Biroul Executorului Judecătoresc „Damaschin Marius”, din municipiul Piteşti, judeţul Argeş, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de: abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu producerea de consecinţe deosebit de grave şo spălarea banilor.

               

”În perioada 2010-2013, inculpatul Fieraru Eugen ar fi încălcat prevederile Legii 188/2000 privind executorii judecătoreşti şi cele  Codul de procedură civilă (aplicabil la acel moment), în sensul că: ar fi dispus înfiinţarea popririi pe conturile debitorului (pentru sumele de 2.665.654 lei şi 2.296.944 lei) deşi nu exista încuviinţarea instanţei pentru executarea silită şi nu ar fi dispus încetarea procedurii ca urmare a cererii de renunţare la executare formulate de creditori. În cazul unuia dintre dosare, inculpatul Fieraru Eugen ar fi reţinut cheltuielile ocazionate de efectuarea executării silite de la debitor, în valoare de 528.154,28 lei (onorariu executor şi cheltuieli de executare – 419.864,28 lei şi onorariu expert – 108.290 lei reţinute nelegal din suma poprită) deşi procedura era nelegală şi în plus creditorii renunţaseră la executarea silită”, a transmis, luni, DNA.

Potrivit procurorilor, prin aceste demersuri, inculpatul ar fi produs societăţii debitoare un prejudiciu în valoare de 1.643.145 lei, reprezentând dobânda calculată la sumele care au fost poprite în mod presupus abuziv şi onorariul menţionat mai sus.

La data de 13 iunie 2013, urmare a excluderii inculpatului Fieraru Eugen din profesia de executor judecătoresc, unul dintre cele două dosare menţionate anterior a fost redistribuit de Camera Executorilor Judecătoreşti de pe lângă Curtea de Apel Piteşti inculpatului Damaschin Marius.

”Ulterior, până la data de 30 octombrie 2014, inculpatul Damaschin Marius, în calitatea menţionată mai sus, în contextul desfăşurării procedurii de executare silită în dosarul respectiv, ar fi încălcat prevederile Legii 188/2000 privind executorii judecătoreşti şi cele din Codul de procedură civilă (aplicabil la acea dată), în sensul că nu ar fi dispus încetarea procedurii şi restituirea sumei de 2.665.654 lei către debitor, ca urmare a cererii de renunţare la executare formulate de creditori.

”Mai mult, inculpatul ar fi dispus în interes personal de această sumă de bani care ar fi fost disipată prin tranzacţii succesive de ieşire din cont (viramente către alte conturi de unde sumele au fost scoase de către inculpat în numerar, plăţi reprezentând „cumpărături” şi transferuri bancare către o societate deţinută de către o rudă). Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi produs societăţii debitoare un prejudiciu în valoare de 2.665.654 lei, reprezentând suma poprită abuziv”, au mai transmis rocurorii.

În cauză, a fost dispusă instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin celor doi inculpaţi.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea De Apel Piteşti cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Procurorii precizează că Fieraru Eugen a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, pentru săvârşirea unor infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune şi tentativă la înşelăciune, fiind condamnat definitiv la pedeapsa închisorii.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.