Procurorii DNA au dispus, miercuri, începerea urmării penale faţă de 18 angajaţi ai Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), pentru deturnare de fonduri, delapidare, abuz în serviciu sub forma complicităţii, fals şi uz de fals, după ce, luni, au fost puşi sub urmărire penală şase şefi ai instituţiei, pentru acelaşi tip de infracţiuni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia pentru combaterea corupţiei au anunţat miercuri seară că au dispus începerea urmăririi penale faţă de alte 18 persoane, toţi angajaţi ai Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) pentru infracţiuni de deturnare de fonduri, delapidare, abuz în serviciu sub forma complicităţii, fals şi uz de fals.

Mai exact, arată procurorii DNA , sub pretextul unor cheltuieli pentru activităţi informativ-operative, ofiţerii au atestat în fals necesitatea unor cheltuieli operative, şi-au însuşit sume de bani din fondurile operative, pentru a fi folosite în interes personal şi au folosit rapoartele la Compartimentul fonduri operative al DIPI cunoscând că au fost întocmite în fals, în scopul fraudării fondurilor operative.

Noile acte de urmărire penală făcute de procurori vin în continuarea măsurilor luate luni, când şeful de atunci al DIPI, comisarul-şef Rareş Văduva a fost pus sub acuzare alături de alţi cinci foşti şi actuali şefi ai structurii de informaţii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Rareş Văduva a fost demis de premierul Dacian Cioloş, actul fiind publicat, marţi seară, în Monitorul Oficial. Alături de decizia demitere, premierul Cioloş a semnat numirea lui Mihai-Cristian Mărculescu ca şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă cu rang de secretar de stat, şi pe Marius-Haientz Patriche şi pe Cătălin Gâdici în funcţiile de directori adjuncţi ai departamentului cu rang de subsecretari de stat.

Ancheta care a divizat DIPI este o disjungere a cercetărilor în dosarul în care au fost trimişi în judecată fostul vicepremier Gabriel Oprea, fostul şef al DIPI Nicolae Gheorghe şi fostul adjunct al şefului DIPI, Nelu Zărnică, arată procurorii.

Rareş Văduva s-a aflat la conducerea DIPI din luna februarie, după ce Nicolae Gheorghe a fost demis de la conducerea acestui departament, alături de adjunctul său Nelu Zărnică, cei doi fiind puşi sub acuzare de procurorii DNA pentru abuz în serviciu şi deturnare de fonduri. Dosarul este legat de cumpărarea de către DIPI a unui Audi A8 pentru protecţia demnitarilor. Maşina a fost cumpărată cu bani care erau destinaţi doar pentru cazurile de combatere a corupţiei însă era folosită pentru deplasările fostului ministru al Internelor Gabriel Oprea au arătat anchetatorii. Este aceeaşi maşină în care se afla fostul vicepremier în seara în care poliţistul Bogdan Gigină şi-a pierdut viaţa pe motocicleta care deschidea calea coloanei oficiale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.