Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, o propunere legislativă care modifică legea privind cooperarea judiciară în materie penală şi Codul de procedură penală pentru a transpune norme ale unor directive europene, printre care cele referitoare la dreptul de a avea acces la un avocat în cadrul procedurilor penale. Legea merge la promulgare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea sau completarea menţiunii privind transpunerea normelor Uniunii Europene în cuprinsul unor acte normative.

Proiectul vizează transpunerea completă a Directivei 2016/800/UE privind garanţiile procedurale pentru copiii care sunt persoane suspectate sau acuzate în cadrul procedurilor penale şi a Directivei 2013/48/UE privind dreptul de a avea acces la un avocat în cadrul procedurilor penale şi al procedurilor privind mandatul european de arestare, precum şi dreptul ca o persoană terţă să fie informată în urma privării de libertate şi dreptul de a comunica cu persoane terţe şi cu autorităţi consulare în timpul privării de libertate.

„Orice neexercitare a dreptului de a fi asistat de un avocat ales pe parcursul procesului penal trebuie să fie voluntară şi neechivocă şi nu împiedică exercitarea ulterioară, oricând pe parcursul procesului penal, a acestui drept”, conform propunerii de lege adoptate de către deputaţi.

Totodată, „în cazul neexercitării dreptului de a fi asistat de un avocat ales, suspectul sau inculpatul este informat de organele judiciare, într-un limbaj simplu şi accesibil acestuia, cu privire la conţinutul dreptului şi la posibilele consecinţe ale neexercitării acestuia”, mai arată sursa citată.

”Suspectul sau inculpatul poate să nu îşi exercite dreptul de a fi asistat de un avocat ales". "Neexercitarea acestui drept de către suspect sau inculpat trebuie să fie voluntară şi neechivocă, poate fi adusă la cunoştinţa organului judiciar oral sau în scris şi nu împiedică exercitarea ulterioară, oricând pe parcursul procesului penal, a dreptului de a fi asistat de un avocat ales. Dacă suspectul sau inculpatul nu îşi exercită acest drept de a fi asistat de un avocat, organul judiciar trebuie să îl informeze, într-un limbaj simplu şi accesibil, asupra posibilelor consecinţe”, conform proiectului de lege.

În plus, decizia privind neexercitarea acestui drept, caracterul voluntar şi neechivoc al acesteia, precum şi informarea vor fi consemnate în scris de către organul judiciar, mai indică sursa menţionată.

Proiectul mai prevede dreptul persoanei reţinute de a solicita încunoştinţarea unui membru de familie sau terţe persoane despre măsura luată. Atât cererea, cât şi încunoştinţarea se consemnează într-un proces-verbal.

Pe 27 februarie, Senatul a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, iar votul Camerei a fost decizional şi astfel legea merge la promulgare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.