Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul care prevede instituirea posibilităţii atacării în instanţă a măsurii reducerii prin hotărâre judecătorească a onorariului contractat între avocat şi client. Legea merge la promulgare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art. 30 din Legea nr. 51/1995 şi art. 451 din Legea nr. 134/2010. Modificările propuse vizează instituirea posibilităţii atacării cu recurs sau apel, după caz, în situaţia reducerii prin hotărâre judecătorească a onorariului contractat între avocat şi client.

„Pentru activitatea sa profesională, avocatul are dreptul la onorariu şi la acoperirea tuturor cheltuielilor făcute în interesul procesual al clientului său. În faţa instanţei, onorariul contractat între avocat şi client este prezumat ca fiind unul proporţional în raport cu valoarea sau complexitatea cauzei ori cu activitatea desfăşurată de avocat în aceasta”, arată propunerea legislativă adoptată, marţi, de către deputaţi.

De asemenea, „instanţa va reduce, la cererea părţii interesate, partea din cheltuielile de judecată reprezentând onorariul avocaţilor, atunci când acesta este plătit disproporţionat în raport cu valoarea sau complexitatea cauzei ori cu activitatea desfăşurată de avocat ţinând seama de circumstanţele cauzei”.

„Motivarea măsurii se va raporta la criteriile prevăzute de legislaţia profesiei de avocat pentru stabilirea onorariului. Măsura luată de instanţă nu va avea niciun efect asupra raporturilor dintre avocat şi clientul său. În acest caz, măsura reducerii cheltuielilor va fi atacată odată cu fondul, iar în cazul hotărârilor supuse recursului, precum şi celor definitive, cu reexaminare, cererea urmând a fi soluţionată de un alt complet al instanţei respective", mai indică sursa citată..

În legea în vigoare, instanţa poate lua măsura reducerii părţii din cheltuielile de judecată reprezentând onorariul avocaţilor „chiar şi din oficiu„, nefiind prevăzută posibilitatea atacării măsurii.

Pe 12 decembrie 2023, Senatul a adoptat proiectul de lege, în calitate de prim for sesizat, iar votul Camerei a fost decizional. Astfel, legea merge la promulgare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.