Curtea de Apel Bucureşti a decis joi, definitiv, în dosarul privind moartea lui Ionuţ Anghel, condamnarea lui Constantin Ciorăscu, administratorul firmei Tei Rezidenţial, la trei ani de închisoare cu executare. Familia lui Ionuţ va primi despăgubiri de 2,4 milioane de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Instanţa a menţinut pedeapsa dispusă în cazul lui Constantin Ciorăscu de către Judecătoria Sectorului 2, în mai 2015, dar a anulat suspendarea şi a dispus ca acesta să execute cei trei ani de închisoare.

Judecătorii au menţinut şi celelalte dispoziţii din decizia instanţei de fond, astfel că firma Rezidenţial Tei, Administraţia Domeniului Public (ADP) Sector 2 şi Constantin Ciorăscu trebuie să plătească fiecare o amendă penală de câte 300.000 de lei.

Instanţa a mai dispus ca societatea Rezidenţial Tei, Constantin Ciorăscu şi ADP Sector 2 să plătească, în solidar, daune morale familiei lui Ionuţ Anghel în valoare totală de 2,4 milioane de euro, respectiv câte 600.000 de euro părinţilor lui Ionuţ Anghel şi 1,2 milioane de euro fratelui acestuia. Aceleaşi daune au fost dispuse şi de către Judecătoria Sectorului 2.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă, Constantin Ciorăscu urmând să fie încarcerat.

Ionuţ Anghel a fost ucis de câini, în septembrie 2013, pe un teren al firmei Tei Rezidenţial, din apropierea Parcului Tei din Capitală.

Indolenţa Administraţiei Domeniului Public (ADP) Sector 2 a permis trecerea lui Ionuţ Anghel şi a fratelui său într-o zonă sălbatică, a arătat, în motivarea deciziei, magistratul de la Judecătoria Sectorului 2 care a judecat cazul morţii copilului, notând şi că angajaţii ADP au avut o atitudine cinică atunci când au afirmat că gardurile din parcuri nu au decât rol arhitectural.

Magistratul a arătat în motivare că neîngrădirea Parcului Tei, unde se jucau Ionuţ Anghel şi fratele său, de către ADP Sector 2, a creat o ”stare de pericol” care ”s-a materializat” în decesul copilului.

”Starea de pericol creată atât prin neluarea măsurilor de prevedere corespunzătoare, cât şi prin neîndeplinirea obligaţiilor legale de îngrădire a terenului viran aflat în propria administrare de către inculpata Administraiţa Domeniului Public Sector 2 Bucureşti s-a materializat, în 2 septembrie 2013, în decesul minorului Anghel Ionuţ Cosmin. Această indolenţă din partea inculpatei Administraţia Domeniului Public Sector 2 Bucureşti a permis trecerea minorilor Anghel Ionuţ Cosmin şi Anghel Andrei Antoniu într-o zonă sălbatică şi a creat condiţiile pentru intrarea acestora pe un teren viran neîngrădit, păzit de şapte câini, al căror atac a condus la decesul minorului Anghel Ionuţ Cosmin”, se spune în motivare.

Judecătorul a mai apreciat că ”fără îndoială că supravegherea unui minor de patru ani trebuie să fie permanentă”, dar ”omisiunea teoretică de a supraveghea copilul timp de câteva secunde nu trebuie să ducă, potenţial, la trecerea facilă a acestuia într-o «groapă cu lei»”.

Magistratul a amintit că bunica minorilor, Aurica Anghel, care îi adusese în parc şi nu i-a avut permanent sub supraveghere, nu a fost judecată, procurorii clasând cauza în ceea ce o priveşte.

În plus, judecătorul a remarcat ”atitudinea cinică” a ADP Sector 2, care ”a invocat faptul că gardul unui parc are doar rol arhitectural”. ”De menţionat totodată şi îndrăzneala de care a dat dovadă inculpata în susţinerea tezei precum că folosirea gratuită a parcului public exclude răspunderea lor civilă delictuală”, a mai scris magistratul.

În 2 septembrie 2013  fraţii Ionuţ şi Andrei Anghel în vârstă de patru şi respectiv şase ani, au fost lăsaţi de părinţi în grija bunicii paterne, Aurica Anghel. Aceştia au fost duşi în Parcul Lacul Tei, unde au ajuns în jurul orei 9.00. Bunica lor i-a pierdut din vedere, iar ei au ieşit din zona amenajată a parcului şi au trecut pe terenul viran învecinat, în condiţiile în care gardul lipsea. O minge colorată din plastic i-ar fi atras pe copii să se despartă de bunica lor. Au ajuns într-o zonă cu vegetaţie foarte deasă, plină de saci de moloz şi alte resturi de construcţii abandonate şi s-au rătăcit, iar în căutarea ieşirii au ajuns pe o suprafaţă deţinută de SC Tei Rezidenţial SRL, păzită de şapte câini.

Procurorii au descris atacul câinilor drept unul de o violenţă extremă, după ce au fost coroborate mai multe probe, printre care şi necropsia care a stabilit că au existat peste 100 de plăgi muşcate. În pumnul copilului, probabil din reacţia instinctivă de a se apăra, a fost găsit un smoc de păr canin.

Instanţa a analizat şi imaginile de pe camerele de supraveghere ale parcului. Ultimele cadre cu Ionuţ Anghel în viaţă sunt la ora 09.21. De-abia două ore mai târziu, la ora 11.11 Andrei, fratele lui Ionuţ era văzut din nou, singur de această dată, în curtea deţinută de Tei Rezidenţial.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.