Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Ploieşti, întrunită marţi pentru a discuta propunerile de modificare a statutului magistraţilor, a decis să sesizeze preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Avocatul Poporului, preşedintele României, preşedintele Camerei Deputaţilor, preşedintele Senatului, „pentru a sprijini întregul corp al magistraţilor, prin formularea obiecţiilor de neconstituţionalitate la Curtea Constituţională a României”. Totodată, preşedintele acestei instanţe a primit mandat pentru a adopta o rezoluţie, alături de preşedinţii altor instanţe, rezoluţie ale cărei prevederi vor ţine de cont de stadiul legislativ în care se vor afla proectele privind modificarea statutului magistraţilor la finalul acestei luni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Într-un comunicat dat publicităţii marţi după amiază de Curtea de Apel Ploieşti se arată că reprezentanţii acestei instanţe „consideră că nu se respectă standardele constituţionale vizând principiul fundamental al independenţei justiţiei şi a cerinţelor fireşti de predictibilitate a legii, ceea ce conduce la destabilizarea sistemului judiciar în ansamblul său şi afectarea gravă a dreptului cetăţeanului de acces la justiţie”.
Magistraţii susţin că „statutul magistratului impune acordarea unei remuneraţii adecvate şi a pensiei de serviciu, tocmai ca o componentă a independenţei justiţiei, garanţie a statului de drept”.
„Modificările legilor justiţiei recent adoptate (în decembrie 2022) au reprezentat un jalon PNRR îndeplinit, PNRR statuând, în mod expres, neincluderea pensiilor judecătorilor în categoria care urmează să fie modificată.  Totodată, judecătorii întruniţi în Adunarea Generală au decis să sesizeze Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Avocatul Poporului, Preşedintele României, Preşedintele Camerei Deputaţilor, Preşedintele Senatului, pentru a sprijini întregul corp al magistraţilor, prin formularea obiecţiilor de neconstituţionalitate la Curtea Constituţională a României. De asemenea, s-a hotărât mandatarea preşedintelui Curţii de Apel Ploieşti în adoptarea unei rezoluţii de către preşedinţii curţilor de apel, în cadrul întâlnirii ce se va desfăşura la Iaşi, în data de 30.06.2023, în raport de stadiul procesului legislativ de la acel moment”, se arată în comunicatul dat publicităţii de Curtea de Apel Ploieşti.
Judecătorii atrag atenţia asupra „situaţiei dificile cu care s-ar confrunta instanţele şi parchetele în ipoteza pensionării imediate a unui număr mare de magistraţi”, arătând că „o astfel de perspectivă ar conduce la un veritabil blocaj în activitatea judiciară, cu consecinţe care vor greva pentru mulţi ani instanţele judecătoreşti şi parchetele de pe lângă acestea şi, astfel, vor afecta grav dreptul cetăţeanului la un proces echitabil, inclusiv în componenta referitoare la accesul la instanţă, actul de justiţie devenind iluzoriu”.
Prin Hotărârea adoptată marţi, Adunarea Generală a judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Ploieşti a stabilit intrarea, începând cu data de 21 iunie 2023, „în forma de protest constând în amânarea cauzelor, inclusiv amânarea procedurii verificării şi regularizării cererilor, cu excepţia cauzelor cu caracter urgent”, se mai arată în documentul citat.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.