Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, marţi, Inspecţia Judiciară, la solicitarea DNA, în cazul ultimelor înregistrări ale lui Sebastian Ghiţă şi a afirmaţiilor legate de acestea făcute la o emisiune a postului România TV.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sesizarea Inspecţiei Judiciare a fost făcută de preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, după ce Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat să se verifice dacă informaţii prezentate pe postul România TV şi afirmaţii făcute la o emisiune au adus atingere independenţei sistemului judiciar.

"Inspecţia Judiciară a fost sesizată în temeiul art. 30 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, în vederea efectuării de verificări, potrivit competenţelor legale, pentru a stabili dacă şi în ce măsură afirmaţiile prezentate de postul de televiziune România TV în data de 13 ianuarie 2017, în cadrul emisiunii «Ora de vârf», precum şi informaţiile prezentate de acelaşi post de televiziune în data de 16 ianuarie 2017, au adus atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său”, arată CSM.

Fostul deputat Sebastian Ghiţă a avut, de la dispariţia sa în urmă cu aproape o lună, opt apariţii la postul de televiziune pe care îl controlează, unde a adus acuzaţii la adresa procurorului-şef al DNA şi a prim-adjunctului SRI Florian Coldea şi a prezentat o înergistrare audio în care fostul preşedinte Traian Băsescu vorbeşte despre informaţii pe care le-ar fi primit din dosare penale.

În ultima înregistrare, difuzată luni 16 ianuarie de postul de televiziune controlat de Sebastian Ghiţă, aceasta a arătat că procurorul Laura Codruţa Kovesi şi Florian Coldea ar fi ofiţeri ai unui serviciu secret străin al unei ţări partenere României, acesta fiind motivul pentru care "Coldea obligă SRI să o ajute pe Kovesi tot timpul”.

"Puterea lui Coldea asupra colegilor şi asupra celorlalte instituţii vine din relaţia sa de exclusivitate cu Kovesi. Laura Codruţa Kovesi şi Florian Coldea sunt ofiţeri ai unui serviciu secret străin al unei ţări partenere României. Acesta este motivul pentru care Florian Coldea obligă SRI să o ajute pe Kovesi tot timpul, cu plagiatul, cu CNADTCU, cu comisiile, cu orice, astfel încât Kovesi să rămână acolo în funcţie", a spus Sebastian Ghiţă.

În înregistrare, Ghiţă a susţinut că generalul Coldea a mai fost anchetat de o comisie internă a SRI, ca urmare a acuzaţiilor făcute public la adresa sa de către fostul deputat Elena Udrea, iar atunci Coldea a prezentat documente false pentru vacanţele petrecute alături de Ghiţă.

Procurorul-şef al DNA a mai sesizat o dată CSM, în 9 ianuarie, în legătură cu acuzaţiile aduse de Sebastian Ghiţă în înregistrările prezentate la postul România TV din 28 decembrie 2016 până în 5 ianuarie 2017, despre care a arătat că sunt "tendenţioase şi mincinoase”, urmăresc decredibilizarea DNA şi acreditează ideea că independenţa şi imparţialitatea procurorilor sunt influenţate de persoane cu anumite interese, iar soluţiile sunt dispuse în mod arbitrar.

Kovesi a arătat că Ghiţă - fost deputat trimis în judecată în două dosare pentru fapte de corupţie şi asimilate corupţiei şi inculpat în alte două cauze pentru infracţiuni similare, în prezent dat în urmărire internaţională în vederea arestării preventive - a avut constant din aprilie 2016 manifestări publice prin care actul de justiţie a fost "diabolizat” şi prezentat ca un factor nociv pentru democraţie.

Florian Coldea a cerut eliberarea din funcţia de prim-ajunct al directorului SRI şi va fi trecut în rezervă, a anunţat, marţi, Serviciul Român de Informaţii, precizând că ancheta internă nu a relevat elemente care să se constituie în încălcări ale legii sau normelor interne în vigoare.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie a deschis în 4 ianuarie un dosar în care a fost începută urmărirea penală pentru abuz în serviciu, faptele cercetate fiind legate de înregistrările prezentate de Sebastian Ghiţă.

Marţi a fost audiat în acest dosar Traian Băsescu, în calitate de martor, după ce în 3 ianuarie Ghiţă a prezentat o înregistrare audio în care fostul preşedinte discuta despre dosarul lui Dan Voiculescu, invocând şi numele judecătoarei Camelia Bogdan, dar şi pe cele ale procurorului şef al DNA Codruţa Kovesi şi pe al lui Florian Coldea.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, susţine că înregistrările de la postul de televiziune al fostul deputat Sebastian Ghiţă sunt prezentate într-o manieră “destul de tendenţioase”, într-o anumită formă, sugerând procurorilor ceea ce ar trebui să facă.

Sebastian Ghiţă este dispărut din 21 decembrie 2016, fostul deputat fiind atunci dat în urmărire naţională. În 10 ianuarie,  instanţa supremă a decis definitiv emiterea unui mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Sebastian Ghiţă, în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova.

Tot în 10 ianuarie, un alt complet de la instanţa supremă a emis un mandat european de arestare pe numele lui Sebastian Ghiţă, omul de afaceri fiind dat şi în urmărire internaţională, prin Interpol. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.