Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) arată că procedura adoptării proiectelor privind modificările codurilor penale şi graţierea unor pedepse prin ordonanţe de urgenţă încalcă Constituţia şi că, din acest motiv, nici nu a mai analizat conţinutul acestor ordonanţe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Constituţia României prevede, în cuprinsul art. 115 alin. (4), că guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora. Plenul Consiliului apreciază că acordarea graţierii colective nu poate forma obiect al unei ordonanţe de urgenţă, acest act de clemenţă reprezentând atributul exclusiv al Parlamentului”, susţin reprezentanţii CSM.

Pe de altă parte, multe dintre modificările propuse depăşesc sfera celor impuse de Curtea Constituţională, mai arată CSM.

“Deşi s-a motivat în sensul că se urmăreşte scopul armonizării dispoziţiilor Codului penal şi Codului de procedura penală cu decizii ale Curţii Constituţionale, multe dintre modificările propuse prin proiectul de act normativ analizat depăşesc sfera modificărilor impuse de Deciziile Curţii Constituţionale. Având în vedere neîndeplinirea condiţiilor de adoptare a Ordonanţelor de urgenţă a Guvernului, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii nu a mai examinat proiectul de act normativ sub aspectul conţinutului”,  precizează reprezentanţii CSM.

Consiliul Superior al Magistraturii, reunit în plen, în absenţa ministrului Justiţiei, Florin Iordache, a dat, miercuri, aviz negativ proiectelor de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificările codurilor penale. Avizul dat de CSM este unul consultativ.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.