Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) precizează, joi, că proiectul de Cod Penal care i-a fost transmis pentru avizare nu cuprindea aspecte legate de modificarea articolului 297 referitor la abuzul în serviciu. CSM s-a pronunţat asupra altor articole şi modificări, dar ”nu a fost învestit în ceea ce priveşte exprimarea unui punct de vedere asupra modificării în discuţie”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CSM îi răspunde, astfel, senatorului PSD Liviu Pop care a afirmat la RFI că ”abuzul în serviciu a fost clar preluat de la ceea ce a propus Consiliul Superior al Magistraturii”.

”Din analiza minutei Comisiei nr.1 - «Legislaţie şi cooperare interinstituţională» din data de 04.05.2018, 07.05.2018 şi 08.05.2018, publicată pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii la data de 10.05.2018, rezultă că proiectul înaintat Consiliului spre consultare nu cuprinde propunerile forului legislativ, relativ la modificarea dispoziţiilor art. 297 din Codul penal”, au precizat reprezentanţii CSM.

Potrivit acestora, propunerile de modificare au privit, în mod cronologic, dispoziţiile articolului 269, articolului 298, apoi a fost analizată, în continuare, propunerea de modificare a articolului 309 şi următoarele din Codul penal, nefăcându-se şi o analiză a art. 297 din acelaşi cod.

”Consiliul Superior al Magistraturii nu a fost învestit în ceea ce priveşte exprimarea unui punct de vedere asupra modificării în discuţie”, a mai precizat CSM.

Instituţia a ataşat comunicatului minuta şedinţei în care se arată modificările care au fost luate în discuţie, dar şi dacă propunerile au fost sau nu însuşite.

Senatorul PSD Liviu Pop a decşarat miercuri la RFI că opoziţia minte şi dezinformează pe tema modificării Codului Penal, el susţinând  că "abuzul în serviciu a fost clar preluat de la ceea ce a propus Consiliul Superior al Magistraturii".

"Minciuna şi dezinformarea din păcate funcţionează din plin în rândul unor formaţiuni politice, care utilizează toate metodele pentru a bloca aceste modificări ale Codului Penal şi de fapt blochează respectarea deciziilor Curţii Constituţionale şi ale Comisiei de la Veneţia şi inclusiv a directivelor europene (...). S-a spus că nu există prag. Comisia de la Veneţia spune că trebuie un prag mare. Pragul introdus de comisie este de 1.900 de lei, salariul minim pe economie. Deci este o minciună crasă făcută de către un partid politic parlamentar. Abuzul în serviciu a fost clar preluat de la ceea ce ne-a propus Consiliul Superior al Magistraturii. Modificarea propusă este una echilibrată şi aduce precizia necesară, astfel încât legea să fie clară şi predictibilă. Comisia de la Veneţia a cerut lucrul acesta, inclusiv Curtea Constituţională”, a declarat Pop.

Proiectul de modificare a Codului penal a fost adoptat, miercuri, de plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Articolului 297 din Codul penal cu privire la infracţiunea de abuz în serviciu a fost modificat, astfel că infracţiunea nu se pedepseşte dacă prejudiciul este până în salariul minim brut pe economie - 1.900 de lei. În plus, se consideră abuz în serviciu dacă scopul este de a obţine foloase materiale necuvenite pentru sine, soţ sau rude până la gradul II.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.