Cristian Rizea a venit, joi dimineaţă, la DNA, după ce Camera Deputaţilor a aprobat reţinerea sa în dosarul în care e acuzat că ar fi primit 300.000 euro de la un cetăţean american care i-a cerut să intervină la RA-APPS pentru retrocedarea unui teren într-o zonă rezidenţială din Bucureşti şi la Primăria Chiajna pentru un teren aflat în litigiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cristian Rizea a intrat în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în jurul orei 8.00, fără să facă declaraţii jurnaliştilor.

Miercuri, Camera Deputaţilor a aprobat, prin vot secret cu bile, solicitarea DNA privind reţinerea lui Rizea, însă a respins cererea procurorilor de încuviinţare a arestării preventive a acestuia. Astfel, s-au înregistrat 120 de voturi ”pentru” încuviinţarea solicitării de arestare preventivă a deputatului PSD şi 105 voturi ”împotrivă”.Solicitarea a fost respinsă însă pentru că erau necesare 122 de voturi favorabile pentru a aproba cererea, adică jumătate plus unu din numărul deputaţilor prezenţi.

Cristian Rizea a fost audiat şi în 2 martie la DNA, el fiind adus cu mandat. În urma audierilor, deputatul a fost pus sub învinuire pentru trafic de influenţă, spălarea banilor, în formă continuată (două acte materiale) şi influenţarea declaraţiilor (doua fapte).

În acelaşi dosar este cercetat şi omul de afaceri Lucian Colţean, cetăţean american, acesta fiind acuzat că i-a dat 300.000 de euro lui Rizea pentru intervenţii la RA-APPS şi Primăria Chiajna privind două terenuri. Lucian Colţea a fost arestat preventiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru cumpărare de influenţă şi spălare de bani (două acte materiale).

Potrivit DNA, în 2 decembrie 2009, în baza unei înţelegeri anterioare, Cristian Rizea a primit de la Lucian Colţea, om de afaceri cu cetăţenie americană, suma de 200.000 de euro, iar la câteva zile, la data de 6 decembrie 2009, a primit  alţi 100.000 de euro, pentru ca în schimb să intervină la Regia Autonomă - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-PPS) şi la Primăria comunei Chiajna.

În schimbul banilor, Lucian Colţea voia urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidenţială din Bucureşti şi obţinerea dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu Primăria comunei Chiajna.

“Pentru a disimula adevărata natură a provenienţei sumei de 300.000 euro, primită de deputatul Rizea Cristian ca obiect al traficului de influenţă, au fost întocmite patru contracte de împrumut false, cu caracter fictive”, susţin procurorii DNA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.