Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu în dosarul privind autorizarea clubului Colectiv. Nouăzeci de persoane - rănite în incendiul din clubul Colectiv şi familii ale celor decedaţi - cer daune morale şi materiale între 30.000 de euro şi două milioane de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis în judecată pe Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 4 la data faptelor, pentru două infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit, prin care a vătămat interesele legitime ale unor persoane fizice şi ale Sectorului 4.

În acelaşi dosar vor fi judecate Aurelia Iofciu, fost şef al Serviciului autorizări comerciale din Sectorul 4, pentru două infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, Luminiţa Larisa Ganea, consilier superior în cadrul Serviciului autorizări comerciale din Sectorul 4 Bucureşti la data faptelor, şi Sandra Raomona Moţoc, referent superior în acelaşi serviciu, ambele pentru complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, fostul primar şi celel trei angajate ale Primăriei Sectorului 4 au eliberat sau au ajutat la eliberarea acordurilor şi autorizaţiilor de funcţionare pentru două firme, “într-o modalitate care a încălcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea că nu au fost respectate dispoziţiile privind controlul după emiterea autorizaţiilor”.

“Aceasta în condiţiile în care, la Sectorul 4 al municipiului Bucureşti, primarul şi funcţionarii serviciului de autorizări comerciale aveau exclusiv competenţa de a emite acorduri şi autorizaţii de funcţionare pentru societăţile comerciale cu obiect de activitate baruri, cluburi, restaurant”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Anchetatorii îl acuză pe Cristian Popescu Piedone că a încălcat dispoziţiile legale privind apărarea împotriva incendiilor când a eliberat, în 14 ianuarie 2015, acordul de funcţionare şi autorizaţia de funcţionare pentru SC Colectiv Club SRL, deşi clubul nu era autorizat pentru securitatea la incendiu.

Aurelia Iofciu şi Luminiţa Larisa Ganea l-au sprijinit pe primarul Sectorului 4 în emiterea celor două acte administrative, cu încălcarea dispoziţiilor legale, în sensul că cea din urmă le-a întocmit, iar prima le-a avizat, susţin procurorii.

“Autorizarea funcţionării clubului SC Colectiv Club SRL, ca unitate de alimentaţie publică fără autorizarea de securitate la incendiu, de către Popescu Cristian Victor Piedone, cu sprijinul lui Iofciu Aurelia şi Ganea Luminiţa Larisa, a determinat: un folos necuvenit pentru SC Colectiv Club SRL în cuantum de 62.298 lei; punerea permanent în pericol a vieţii, sănătăţii, integrităţii corporale a persoanelor, angajaţilor care s-au aflat în incinta SC Colectiv Club SRL în perioada ianuarie - 30 octombrie 2015 prin acceptarea funcţionării acestui club în lipsa măsurilor tehnice de prevenire sau reducere a urmărilor în caz de incendiu, generatoare de risc pentru clienţi şi angajaţi”, au mai notat procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii susţin că omisiunea verificării, de către inculpaţi a îndeplinirii cerinţelor de securitate la incendiu, în prealabil autorizării SC Colectiv Club SRL, a făcut inapte măsurile tehnice, operative care ar fi putut să prevină sau să reducă urmările incendiului din 30 octombrie 2015.

“În acest fel, există o legătură de cauzalitate mediată între îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu de către inculpaţi, rezultatul dramatic şi prejudiciul adus părţilor civile din prezenta cauză, fiind antrenată răspunderea în solidar cu partea responsabilă civilmente, Sectorul 4 al municipiului Bucureşti”, au mai arătat procurorii.

Fostul primar al sectorului 4 mai este acuzat că, în 30 ianuarie 2015, cu sprijinul inculpatelor Aurelia Iofciu şi Sandra Ramona Moţoc, a emis, cu încălcarea dispoziţiilor legale, acordul de funcţionare şi autorizaţia de funcţionare pentru o altă societate comercială, pentru desfăşurarea activităţilor de alimentaţie publică, deşi restaurantul nu era autorizat pentru securitatea la incendiu.

“Emiterea acordului şi autorizaţiei în folosul funcţionării clubului fără autorizarea de securitate la incendiu a determinat: un folos necuvenit pentru societatea respectivă, în cuantum de 147.133 lei; punerea permanent în pericol a vieţii, sănătăţii, integrităţii corporale a persoanelor, angajaţilor care s-au aflat în incinta restaurantului în perioada ianuarie – 30 octombrie 2015 prin acceptarea funcţionării acestui club în lipsa măsurilor tehnice de prevenire sau reducere a urmărilor în caz de incendiu, generatoare de risc pentru clienţi şi angajaţi”, au precizat procurorii.

În acest dosar, 90 persoane s-au constituit părţi civile, dintre care 27 au fost rănite în clubul Colectiv şi 63 sunt moştenitori sau succesori ai celor decedaţiîn incendiul din 30 octombrie 2015. Aceştia cerî ntre 30.000 şi două milioane de euro pentru prejudiciile morale şi materiale suferite în urma tragediei din clubul Colectiv.

Procurorii au instituit sechestru asigurător pe bunuri mobile şi imobile ale lui Cristian Popescu Piedone, ale Aureliei Iofciu, şi ale Sandrei Moţoc, pentru recuperarea prejudiciului.

Dosarul a fost trimis Tribunalului Bucureşti, procurorii propunând menţinerea măsurilor asigurătorii dispuse în cauză. 

În 7 noiembrie 2015, Cristian Popescu Piedone, Aurelia Iofciu şi Luminiţa Larisa Ganea au fost arestaţi de Tribunalul Bucureşti, fiind puşi în libertate patru  zile mai târziu, de Curtea de Apel Bucureşti. În 8 ianuarie 2015, Cristian Popescu Piedone a fost scos de sub control judiciar pe cauţiune, în urma unei decizii definitive a Tribunalului Bucureşti. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.