Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) reclamă, într-o scrisoare deschisă trimisă luni preşedintelui Nicuşor Dan, „un adevăraţ blocaj” în derularea procedurilor de numiri şi pensionări ale magistraţilor. Forul care îi reprezintă pe judecători şi procurori atrage atenţia că 51 de decrete – 29 de propuneri de eliberare şi 22 de propuneri de numire – au fost trimise preşedintelui însă acesta a semnat doar un decret.
„Respectarea Constituţiei României şi a legilor reprezintă fundamentul democraţiei şi al statului de drept în ţară noastră, iar importanţa conformării oricărui subiect de drept la exigenţele cadrului normativ este subliniată chiar de Legea fundamentală, care, prin art. 1 alin. (5), statuează cu valoare de principiu faptul că „în România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie." Aşadar, orice entitate, indiferent c ă este publică sau privată, are obligaţia de a respecta şi a aplica întocmai legile statului român. În privinţa autorităţilor publice acest fapt este cu atât mai pregnant în condiţiile în care modul în care acestea se raportează la lege constituie şi un exemplu pentru cetăţeni şi pentru entităţile private, în general. Pe aceste premise, ne adresăm dumneavoastră în contextul în care atât numirea în funcţia de judecător, cât şi eliberarea din această funcţie, se realizează de către Preşedintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, iar de la data începerii mandatului dumneavoastră constatăm un adevăraţ blocaj în derularea acestor proceduri, o situaţie fără precedent în raporturile interinstituţionale cu Administraţia Prezidenţială”, se arată în scrisoarea deschisă trimisă de Consiliul Superior al Magistraturii preşedintelui Nicuşor Dan.
CSM susţine că a transmis Administraţiei Prezidenţiale 29 de propuneri de eliberare din funcţia de judecător şi 22 de propuneri de numire în această funcţie, un singur decret fiind semnat de către şeful Statului.
„Într-un singur caz s-a dat curs propunerii Consiliului Superior al Magistraturii şi a fost eliberat din funcţie un judecător care oricum nu mai putea fi menţinut în activitate, intrucât împlinea vârsta maximă de 70 de ani până la care este permisă îndeplinirea acestei funcţii. În toate celelalte situaţii, procedurile de numire şi eliberare din funcţie nu au fost finalizate în vreun fel, iar acest fapt este inexplicabil, nefiind oferit vreun argument din partea Administraţiei Prezidenţiale, care să îl justifice. Tergiversarea, fără nicio explicaţie, a acestor proceduri generează consecinţe negative în activitatea instanţelor, întrucât judecătorii pentru care s-a propus eliberarea din funcţie nu mai pot participa la şedinţele de judecată, iar până la eliberarea din funcţie posturile acestora nu pot fi ocupate de alţi judecători, fapt care perturbă semnificativ procedurile judiciare”, susţine CSM.
Forul reprezentativ al magistraţilor susţine totodată că activitatea instanţelor este afectată şi prin întârzierea numirii în funcţie a persoanelor propuse de Consiliul Superior de Magistraturii, ştiută fiind lipsa de personal din sistem.
„Pe de altă parte, sunt vătămate şi drepturile persoanelor cu privire la care s-a propus numirea sau eliberarea din funcţie, a căror aşteptare legitimă în legătură cu derularea firească a acestor proceduri este complet ignorată, fără niciun fel de explicaţie, deşi toate condiţiile prevăzute de lege sunt îndeplinite”, îi mai transmite CSM preşedintelui, solicitându-i să dispună măsurile necesare pentru finalizarea acestor proceduri.
CSM a trimis o scrisoare pe acelaşi subiect şi ministrului Justiţiei, Radu Marinescu, aducându-i acestuia la cunoştinţă situaţia şi cerându-i „sprijin instituţional” pentru finalizarea procedurilor de eliberare din funcţie şi numire a celor 50 de judecători.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.