Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a extins, joi, lista cauzelor urgente care vor fi judecate pe durata stării de urgenţă, de către judecătorii, tribunale şi curţi de apel.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secţia pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a adoptat, joi, o hotărâre pentru extinderea cauzelor care se judecă pe durata stării de urgenţă.

Decizia magistraţilor a avut la bază ”solicitările adresate Consiliului Superior al Magistraturii, vizând extinderea listei cauzelor care se judecă pe durata stării de urgenţă şi opiniile exprimate de instanţele judecătoreşti în legătură cu aceste solicitări”, dar şi faptul că ”evoluţia situaţiei de urgenţă evidenţiază necesitatea ca unele dintre cauzele menţionate în aceste solicitări să fie soluţionate de instanţele de judecată pe durata stării de urgenţă, având în vedere şi necesitatea creării premiselor pentru desfăşurarea judecăţii în cauzele având ca obiect litigii în materia achiziţiilor publice, după expirarea stării de urgenţă”.

În plus, ţinând seama de necesitatea asigurării unei practici unitare cu privire la modul de stabilire a cauzelor care se judecă pe durata stării de urgenţă, CSM a decis:

Art. 1 –  (1) Pe durata stării de urgenţă instituită prin Decretul Preşedintelui României nr. 195/2020 şi prelungită prin Decretul Preşedintelui României  nr. 240/2020, activitatea de judecată a instanţelor în materie nonpenală vizează judecarea, în fond sau în căile de atac, pe lângă cauzele menţionate în Hotărârea Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii nr. 417/24 martie 2020, şi a următoarelor cauze, în funcţie de competenţa acestora:

a) judecătoriile:
- plângerile împotriva hotărârilor de respingere în procedură accelerată, precum şi plângerile împotriva hotărârilor de respingere a cererilor de acces la o nouă procedură de azil, formulate în baza Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, cu modificările şi completările ulterioare;
- cauzele care se judecă fără citarea părţilor;
- cererile de restituire a cauţiunii.

b) tribunalele:
- litigiile privind achiziţiile publice;
- cererile de deschidere a procedurii insolvenţei formulate de debitor, în temeiul art. 66 alin. (10), coroborat cu art. 71 alin. (1) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cu modificările şi completările ulterioare şi cererile de suspendare a măsurilor contestate ale administratorului judiciar /lichidatorului judiciar, prevăzute la art. 59 alin. (7) din aceeaşi lege;
- contestaţii împotriva deciziei de concediere sau a deciziei de suspendare a contractului individual de muncă;
- cauzele care se judecă fără citarea părţilor;
- cererile de restituire a cauţiunii.

c) curţile de apel:
- litigiile privind achiziţiile publice;
- cauzele care se judecă fără citarea părţilor;
- cererile de restituire a cauţiunii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.