Conducerea rafinăriei Petrotel Lukoil din Ploieşti, dar şi compania care administrează rafinăria şi firma mamă, Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda au fost achitate, pentru a doua oară, într-un dosar în care au fost trimise în judecată pentru infracţiuni la legea societăţilor comerciale, folosirea cu rea credinţă a capitalului societăţii şi spălare a banilor. Decizia a fost luată, pe fond, de Tribunalul Prahova, care a mai dispus achitarea în acelaşi dosar şi în urmă cu doi ani, însă Curtea de apel a retrimis dosarul la instanţa de fond, pentru rejudecare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Tribunalul Prahova a decis, miercuri, achitarea şase persoane, membri ai conducerii rafinăriei Petrotel Lukoil din Ploieşti, dar şi a SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti şi a Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, acţionar majoritar în cadrul SC PETROTEL LUKOIL SA Ploiesti, trimise în judecată în anul 2016 pentru infracţiuni privind legea de funcţionare a societăţilor comerciale. 
 
Este a doua oară când Tribunalul Prahova se pronunţă în acest dosar, dispunând, pentru a doua oară achitarea. Iniţial, magistraţii au pronunţat soluţia în această speţă în octombrie 2018, însă procurorii care au instrumentat dosarul au făcut apel, iar Curtea de Apel Ploieşti a decis, în noiembrie 2019, trimiterea dosarului la instanţa de fond, pentru rejudecare. 
 
Sentinţa pronunţată miercuri de Tribunalul Prahova nu este definitivă. 
 
Dosarul a fost trimis iniţial în judecată în condiţiile în care procurorii îi acuzau pe inculpaţi şi de evaziune fiscală cu un prejudiciu de aproape 2 miliarde de euro, ulterior fiind retrase acuzaţiile privind această infracţiune.
 
Iniţial, dosarul a fost instrumentat de fostul  procuror DNA Mircea Negulescu, iar dosarul a fost preluat de un alt anchetator după ce Negulescu s-a mutat la DNA Ploieşti.
 
În 18 aprilie 2016, Tribunalul Prahova a dispus începerea judecăţii în dosarul în care Petrotel Lukoil din Ploieşti şi membri ai conducerii rafinăriei au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni economice, după ce, anterior, instanţa constatase în două rânduri existenţa unor neregularităţi în rechizitoriul întocmit de procurori.
 
În acest dosar procurorii i-au trimis în judecată, în august 2015, pe cetăţeanul rus Andrey Iurevici Bogdanov, director general şi membru în Consiliul de Administraţie al SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, şi pe cetăţeanul moldovean Andrei Raţă, de asemenea membru în Consiliul de Administraţie al rafinăriei, pentru folosirea cu rea-credinţă a capitalului societăţii şi spălare de bani; pe Dan Dănulescu, director General Adjunct la Petrotel Lukoil, şi pe Dorel Duţu, contabil şef al companiei, pentru complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani, precum şi pe cetăţenii ruşi Alexey Voinstev şi Olga Kuzina, directori generali adjuncţi ai Petrotel Lukoil, pentru complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii, Olga Kuzina fiind acuzată şi de complicitate la spălare de bani. În acelaşi dosar au fost trimise în judecată şi două companii, respectiv SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, care operează rafinăria de la Ploieşti deţinută de compania rusească, aceasta fiind suspectată de spălare de bani, şi Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, pentru complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani.
 
La momentul trimiterii în judecată, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti arătau că, în perioada 2011-2014, inculpaţii din acest dosar "în calitate de administratori şi directori generali ai Petrotel Lukoil Ploieşti, cu ştiinţă au folosit cu rea-credinţă bunurile şi creditul de care se bucură societatea într-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza alte societăţi comerciale în care aveau interes direct sau indirect, prin încheierea în numele şi pe seama Petrotel Lukoil Ploieşti a unor contracte de achiziţie de materie primă (ţiţei), precum şi prin încheierea unor contracte de livrare de produse finite în condiţii de preţ dezavantajoase societăţii comerciale, având ca rezultat generarea de pierderi determinate de practicarea unor preţuri de livrare situate sub costurile de producţie”.
 
Anchetatorii susţineau totodată că inculpaţii au folosit cu rea-credinţă creditul de care se bucura societatea pe care o administrau, într-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza Lukoil Europe Holdings BV Olanda, membră a grupului Lukoil, în care aveau un interes direct sau indirect. La vremea respectivă, în acest dosar au fost puse sub sechestru bunuri mobile şi imobile în valoare de două miliarde de euro.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.