Ordonanţa de Urgenţă adoptată, miercuri, de către Guvern privind punerea în acord a legislaţiei penale şi procesual-penale cu deciziile CCR inclus şi prevederi pentru aplicarea în acest domeniu a cinci directive al Uniunii Europene, în cazul a patru dintre ele fiind deja depăşit termenul de transpunere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Odată cu punerea în acord a Codurilor Penal şi de Procedură Penală, au fost incluse prevederi solicitate de către Uniunea Europeană prin Directive adoptate de către Parlamentul European în anii anteriori, în condiţiile în care termenul lor de transpunere în legislaţia românească expirase deja, cu o singură excepţie, iar acest lucru ar fi dus la amenzi aplicare de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Prevederile adoptate de către Guvern se referă la: introducerea unor variante agravate ale infracţiunilor împotriva libertăţii şi integrităţii sexuale sau a celor de pornografie infantilă, precum şi a unor noi modalităţi de comitere a  unora dintre aceste infracţiuni; asigurarea anumitor măsuri speciale de protecţie a anumitor categorii vulnerabile de victime, precum şi asigurarea pentru victimă, încă de la primul contact cu autorităţile competente, a posibilităţii de a înţelege şi de a se face înţeleasă în vederea exercitării ulterioare a drepturilor sale în cadrul procesului penal; introducerea unui model al notei scrise înmânate persoanelor care au calitatea de suspect, inculpat sau condamnat în cadrul procedurilor penale, având în vedere faptul că legislaţia statelor membre trebuie să prevadă obligativitatea furnizării către persoanele arestate sau reţinute în cursul procedurilor penale a unei note scrise privind drepturile acestora; agravarea regimului sancţionator al persoanei juridice pentru încălcarea normelor privind protecţia mediului cuprinse în Codul penal, prin sporirea sumei corespunzătoare unei zile-amendă pentru persoana juridică în cazurile de poluare sancţionate de actul normativ european; introducerea tentativei la emiterea frauduloasă de monedă.

Alte modificări ale Codului de Procedură Penală au fost adoptate la recomandarea unor instituţii din sistemul judiciar pentru a clarifica modul de interpretare a unor texte de lege. 

”S-au adus modificări procedurii acordului de recunoaştere a vinovăţiei, astfel încât şi minorii să poată încheia acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, cu încuviinţarea reprezentantului lor legal. De asemenea, s-a completat cadrul normativ al asistenţei juridice obligatorii prevăzut de codul de procedură penală  – confirmându-se jurisprudenţa instanţelor; s-a reglementat obligativitatea  acesteia şi în procedura în cameră preliminară în cauzele în care legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani”, anunţă Guvernul.

Ordonanţa conţine zeci de modificări dintre care circa 50 au fost adoptate în urma deciziilor CCR, iar 30 pentru aplicarea directivelor europene.

”Textele contribuie nemijlocit la stabilitate legislativă, aduc un plus de valoare celor două coduri, sporesc protecţia unor categorii de persoane vulnerabile (minori, victimele infracţiunilor), respectiv consolidează caracterul echitabil al procesului penal prin sporirea garanţiilor procesuale”, se mai arată în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.