Ofiţerii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din IGPR fac, miercuri, percheziţiile informatice în cazul celor doi cetăţeni israelieni Ron Weiner şi David Geclowicz implicaţi în hărţuirea familiei Laurei Codruţa Kovesi, cei doi suspecţi fiind scoşi din arest pentru a asista la procedurile judiciare

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

David Geclowicz şi Ron Weiner, arestaţi preventiv pentru spionarea comunicaţiilor şi hărţuirea familiei şi a unor apropiaţi ai procurorului-şef al DNA, Codruţa Kovesi, au fost scoşi din Arestul Central al Poliţiei Capitalei şi duşi la sediul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din Poliţia Română unde au loc percheziţiile informatice.

Potrivit unor surse apropiate ancehtei, poliţiltii au fost delegaţi de procurorii DIICOT să stabilească ce comunicaţii s-au efecutat de pe dispozitivele lor şi ce transferuri electronice de informaţii au fost făcute de cei doi israelieni.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au micşorat la 20 de zile mandatul de arestare preventivă emis iniţial de Tribunalul Bucureşti pentru 30 de zile, respectiv începând cu data de 03.04.2016 până la data de 22.04.2016, inclusiv. Cei doi cetăţeni israelieni suspectaţi de spionarea comunicaţiilor şi tentative de compromitere a Laurei Codruţa Kovesi, procurorul-şef al DNA, ceruseră punerea în libertate de îndată. 

Cei doi israelieni, care sunt angajaţi ai firmei israeliene de investigaţii private Black Cube, companie în care a activat Meir Dagan – fost director Mossad (spionajul israelian) sunT cercetaţi pentru constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, şi a lui David Geclowicz, pentru complicitate la aceste infracţiuni.

David Geclowicz (FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)
David Geclowicz (FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)

Procurorul-şef al DNA Codruţa Kovesi a spus că au fost date telefoane, insistent, către membrii familiei sale şi către prieteni apropiaţi, timp de o zi şi jumătate, dar că nimeni nu a intrat în dialog cu cei care sunau. Kovesi a precizat că nu i-a fost atacat contul de e-mail.

"Au fost date telefoane, insistent, către membrii familiei mele şi către prieteni apropiaţi, timp de o zi si jumătate. Cei care au sunat au încercat să afle date personale, cum ar fi adresa de e-mail", a arătat Codruţa Kovesi în emisiunea "După 20 de ani" difuzată de Pro TV.

Potrivit DIICOT, pe parcursul lunii martie, două  persoane care ocupau poziţii de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv, cât şi în Londra, împreună cu mai mulţi angajaţi ai firmei, printre care şi Ron Weiner şi David Geclowicz, au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii mai multor infracţiuni, respectiv infracţiuni de hărţuire şi infracţiuni informatice, “constând în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter ameninţător şi hărţuitor, producătoare de temeri, precum şi atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credenţialelor de acces şi ulterior compromiterii de conturi de poştă electronică, activităţi urmate de violarea secretului corespondenţei, copierea şi transferul fără drept a conţinutului acestora”.

Anchetatorii au stabilit că, în cadrul grupării astfel constituite, cei doi inculpaţi aveau roluri şi sarcini precis trasate de către  cei doi lideri, respectiv inculpatul Ron Weiner răspundea de partea tehnico-informatică a activităţii, deţinând cunoştinţele informatice necesare, ocupându-se de atacurile de phishing şi de compromiterea efectivă a conturilor de e-mail, în timp ce, în prealabil, inculpatul David Geclowicz era cel care răspundea de contactarea telefonică a persoanelor din familia şi anturajul persoanei publice vizate şi de obţinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de e-mail, care în continuare formau ţinta atacurilor informatice.

“În continuarea demersului infracţional, inculpatul Ron Weiner, introducând fără drept credenţialele titularilor legitimi, a accesat în mod repetat şi fără drept, (fără autorizarea/consimţământul deţinătorilor şi utilizatorilor legitimi), respectiv prin încălcarea măsurilor de securitate (id-uri şi parolele de autentificare) căsuţele de e-mail (spaţiul alocat de furnizorul de servicii conturilor clienţilor), sisteme informatice aparţinând unui număr de trei  persoane vătămate”, a precizat DIICOT.

După ce Weiner a accesat respectivele conturile on-line şi a preluat controlul asupra acestora, a avut acces la informaţiile şi la corespondenţa privată stocate, le-a copiat şi le-a transferat neautorizat sistemul său informatic, “producându-se în acest fel modificări inerente în conţinutul conturilor atacate”, susţin anchetatorii.

Ron Weiner (FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)
Ron Weiner (FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)

Compania israeliană Black Cube a negat marţi toate acuzaţiile şi susţine că agenţii săi fuseseră angajaţi pentru a ancheta fapte de corupţie din Guvernul român şi din agenţiile sale, relatează Times of Israel.

“Compania a preluat recent un proiect în România pentru a strânge dovezi privind corupţia profundă din Guvernul român şi din agenţiile sale. În timp ce desfăşurau această misiune, doi dintre angajaţii companiei au fost arestaţi, după ce au făcut descoperiri importante”, se arată în comunicatul Black Cube, citat de Times of Israel.

Potrivit comunicatului, “este evident că toţi angajaţii Black Cube respectă legile locale pe deplin, iar acuzaţiile împotriva lor sunt nefondate şi false".

Jurnaliştii de la RISE Project au scris că patru cetăţeni israelieni sunt anchetaţi de DIICOT pentru spionarea comunicaţiilor şi tentative de compromitere a Laurei Codruţa Kovesi, procurorul-şef al DNA.

Conform sursei citate, care prezintă documente oficiale, doi dintre suspecţi, Dan Zorella şi Avi Yanus, foşti ofiţeri de informaţii, sunt co-fondatori şi directori executivi ai firmei israeliene de investigaţii private Black Cube, companie în care a activat Meir Dagan – fost director Mossad (spionajul israelian) în perioada 2002-2011.

De altfel, în mandatul de arestare se arată că ”mobilul întregii activităţi infracţionale a grupării a constat în încercarea de compromitere a imaginii procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România, prin încercarea de a găsi activităţi de corupţie”.

Weiner şi Geclowicz şi-au derulat acţiunile din teren pe parcursul lunii martie şi în acest timp au spart trei dintre conturile de email ale apropiaţilor lui Kovesi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.