Curtea Constituţională a respins, joi, sesizarea făcută de fostul premier Adrian Năstase în procesul în care solicită anularea decretului semnat de preşedintele Klaus Iohannis prin care i-a fost retras Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce, au precizat surse ale instituţiei, pentru News.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, Curtea Constituţională a respins „excepţia de neconst. a disp. art.17 lit.a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.11/1998 pentru reinstituirea Ordinului naţional Steaua României şi ale art.51 lit.a) din Legea nr.29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României”, potrivit surselor citate.

În urma unei solicitări făcute de fostul premier Adrian Năstase, Curtea de Apel Bucureşti a sesizat judecătorii CCR, în procesul în care acesta i-a chemat în judecată pe Klaus Iohannis şi pe Ludovic Orban, privind neconstituţionalitatea dispoziţiilor din actele normative menţionate mai sus.

OUG 11/1998 arată la articolul 17 litera a) că poate fi pierdută calitatea de membru al Ordinului Naţional „Steaua României” în următoarele situaţii: „condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate”.

De asemenea, conform legii 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României, articolul 51 litera a): „Calitatea de membru al unui ordin se poate pierde în următoarele situaţii: condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa privativă de libertate”.

Pe 11 decembrie 2019, şeful statului Klaus Iohannis a semnat decretul pentru retragerea Ordinului Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce, conferit lui Adrian Năstase pe 28 noiembrie 2002. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.