Secţia pentru procurori a CSM a avizat negativ luni, cu cinci voturi ”pentru” şi un vot ”împotrivă”, propunerea ministrului Justiţiei de revocare a procurorului general Augustin Lazăr. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat, luni, în cadrul şedinţei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în urma căreia Secţia pentru procurori s-a dat avizul privind revocarea procurorului general Augustin Lazăr, că demersul în instanţă făcut de şeful Ministerului Public nu este de competenţa Secţiei de contencios administrativ, pentru că nu este un act care să fi avut efecte juridice, şi că nu vrea revocarea ”pe persoană fizică” a procurorului general. Procurorul general al Parchetului de pe lângă ICCJ Augustin Lazăr, a cerut luni CSM să dea un aviz negativ cererii privind revocarea sa din funcţie, argumentând că demersul lui Tudorel Toader privind revocarea sa este unul nelegal, Lazăr spunâd că ministrul Justiţiei nu are competenţa de a face un astfel de demers. Toader îl acuză pe Lazăr că nu i-a oferit dreptul la apărare şi că a a preluat în raportul său ”detractările” unor politicieni, carcterizând documentul drept un eseu . De asemenea, a definit raportul drept „un colaj de detractări publice care au un numitor comun: instrumentarea ordonanţei 10 august 2018”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Augustin Lazăr cataloghează raportul ministrului Justiţiei pentru revocarea sa din funcţie drept „un colaj”, un eseu şi un demers nelegal, spunând că Toader nu are atribuţii privind evaluarea procurorilor şefi
CITEȘTE ȘI Augustin Lazăr: Raportul lui Toader, un colaj de detractări publice care au un numitor comun: instrumentarea dosarului 10 august 2018

„Eu, personal, mi-am exprimat rezerve, le voi exprima şi aici. Judecătorul va decide. Competenţa, cum de s-a dus la Alba Iulia, că procurorul general nu a sesizat pe persoană fizică, o fi având domiciliul acolo sau nu a sesizat ca procuror, Raportul eu nu l-am făcut împotriva procurorului general, că altfel nu eram interesat. Împotriva procurorului general competenţa e de ordine publică vom vedea dacă instanţa îşi menţine sau nu această competenă de jurisdicţie în contencios administrativ”, a afirmat Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a spus că are rezerve cu privire la faptul că raportul prin care cere înetarea mandatului lui Augstin Lazăr este un act administrativ.

„Am rezerve cu privire la natura raportului, dacă este sau nu producător de efecte juridice, dacă este act administrativ pe care-l poate cenzura un judecător administrativ sau dacă este etapă dintr-o procedură cu decidenţi diferiţi. În această procedură, Ministerul Justiţiei, dvs, preşedintele republicii. Cert este că, de la prezentarea raportului şi nici astăzi acesta nu a produs niciun efect juridic, dovadă că domnul Lazăr este încă procuror general, nu a produs efecte juridice, doar a declanşat o procedură de la Minister care se va încheia probabil la preşedinele republicii”, a mai spus ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader a precizat că, în privinţa demersului în instanţă făcut de Augustin Lazăr „judecătorul va decide, iar noi ne continuă demersul nostru”.

Procurorul general Augustin Lazăr a depus la Curtea de Apel Alba o cerere de suspendare a procedurii de revocare, iniţiate de ministrul Justiţiei. 

De asemenea, procurorul general a depus şi la Ministerul Justiţiei o plângere prealabilă prin care cere oprirea procedurii de revocare. 

Curtea de Apel Alba a stabilit că cererea procurorului general Augustin Lazăr de suspendare a procedurii de revocare din funcţie se va judeca în 20 noiembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.