Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat că este ”optimist” că până spre sfârşitul anului cel puţin unul dintre dosarele ”mari” va ajunge în ”stadiul spre finalizare” şi un al doilea va ajunge în aceeaşi etapă ”în prima jumătate a anului următor”. Lazăr a precizat că unul dintre dosare este al Mineriadei, ”care este mai avansat”, iar altul este dosarul Revoluţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Augustin Lazăr a spus miercuri, într-o conferinţă la Alba Iulia, că a luat măsuri încă de la preluarea mandatului ca ”dosarele numite istorice” să fie soluţionate în cel mai scurt timp.

”Este un fapt binecunoscut că există dosarele numite istorice, pe care poporul român aşteaptă de câţiva ani să fie soluţionate, ba chiar există condamnări la CEDO. Încă de când am preluat mandatul, am luat măsuri pentru ca aceste dosare să fie soluţionate în cel mai scurt timp. Unul dintre ele, deja, cazul Ursu a fost soluţionat şi se află pe masa judecătorilor. În continuare sunt luate măsuri şi se efectuează într-un ritm cu operativitate în aceste cauze toate actele de urmărire penală pentru a fi soluţionate într-un termen rezonabil”, a spus Lazăr.

Procurorul general a adăugat că prioritare sunt dosarele Mineriadei şi al Revoluţiei.

”Cu prioritate se desfăşoară activităţile în cadrul dosarului Mineriadei şi în continuare s-a efectuat, de asemenea, o echipă investigativă care se ocupă de dosarul Revoluţiei, pentru ca şi el să fie clarificat într-un termen rezonabil. Va să zică, aşa cum am scris în proiectul managerial, vor fi anchete efective şi nu există niciun motiv ca aceste dosare să nu fie soluţionate într-un termen rezonabil de acum înainte. Şi este clar că ele sunt întârziate, pentru acest motiv noi am primit şi condamnări la CEDO. România a fost condamnată pentru acest fapt, însă, aşa cum se prezintă în acest moment situaţia, eu sunt optimist că până spre sfârşitul anului cel puţin unul dintre dosare va ajunge în stadiul spre finalizare şi în prima jumătate a anului următor şi un al doilea dosar mare dintre cele care sunt avute în vedere va ajunge spre stadiul de finalizare” a mai spus Lazăr.

Solicitat să clarifice care dintre dosare este cel mai avansat, Augustin Lazăr a răspuns că este vorba despre dosarul Mineriadei precizând că în cel al Revoluţiei s-a reluat ancheta.

”Unul dintre ele este dosarul Mineriadei, care este în curs şi care este mai avansat, şi celălalt este dosarul Revoluţiei, în care s-a reluat ancheta, a fost trimis de Înalta Curte în urmă cu circa o lună, s-a reluat ancheta, s-a efectuat o echipă investigativă care lucrează într-un mod organizat, are plan de anchetă şi are toate resursele necesare pentru ca ancheta să se desfăşoare efectiv şi să fie soluţionată într-un termen rezonabil.(...) Colegii noştri consultă arhivele, inclusiv la Parlament, la alte instituţii şi efectuează toate demersurile necesare pentru ca aceste dosare să poată fi soluţionate”, a conchis Lazăr.

Procurorul generali, Augustin Lazăr, participă, miercuri, la Alba Iulia, la seminarul profesional cu tema ”Utilizarea metodelor de profilaj în investigarea criminalistică”, care este adresat procurorilor şi specialiştilor în investigarea infracţiunilor de violenţă.

Evenimentul are loc la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia şi la el participă profesori universitari şi specialişti din întreaga ţară dar şi invitaţi din SUA sau Europa. Printre participanţi se află şi procurorul Pier Luigi Maria Dell’Osso, procurorul general al Procuraturii din Brescia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.