Şase persoane trimise în judecată în cazul de sclavie descoperit de poliţişti în 2016 în localitatea argeşeană Berevoeşti au fost condamnate definitiv la pedepse între patru şi zece ani de închisoare. Cei şase au fost ridicaţi de la domicilii, joi după-amiază, pentru a fi duşi în penitenciar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poliţiştii argeşeni au pus în aplicare, joi după-amiază, şase mandate de executare a pedepsei cu închisoarea emise pe numele a patru bărbaţi şi două femei, trimişi în judecată în dosarul de sclavie de la Berevoeşti.

Cei şase, care sunt rude, au fost condamnaţi definitiv de Tribunalul Argeş la pedepse între patru şi zece ani de detenţie, iar joi după-amiază au fost ridicaţi şi urmează a fi duşi în penitenciar.

Acesta este al un alt lot de inculpaţi trimişi în judecată în acest dosar.

În iulie 2016, procurorii DIICOT Piteşti, împreună cu poliţişti de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Piteşti şi Craiova, au făcut 40 de percheziţii în comuna Berevoeşti, satul Gămăceşti, din judeţul Argeş, pentru destructurarea mai multor grupuri infracţionale organizate specializate în infracţiunde trafic de persoane şi trafic de minori.

Persoanele vizate în acest caz au fost inculpate sub acuzaţia că, începând cu anul 2008, au constituit mai multe grupuri infracţionale organizate structurate pe baza relaţiilor de familie, care au recrutat aproximativ 40 de persoane minore şi majore prin constrangere, inducere în eroare, răpire sau profitând de starea de vulnerabilitate în care se aflau acestea le-au exploatat supunându-le la executarea de munci şi îndeplinirea de servicii în mod forţat.

Printre victime se numără copii, dar şi persoane cu dizabilităţi fizice sau psihice ori cu situaţii materiale precare care au fost forţate să muncească sau să practice cerşetoria, ”prin procedee care au adus victimele în stare de aservire şi de lipsire de libertate”, arăta DIICOT.

Victimele erau ţinute într-o continuă stare de teroare. Exploatatorii le băteau, le ameninţau, le ţineau fără hrană şi le supuneau unor tratamente umilitoare.

Cinci persoane, între care doi copii, exploatate de către membrii grupărilor din Berevoeşti, judeţul Argeş, au fost găsite de poliţişti legate cu lanţuri. De asemenea, în urma percheziţiilor, anchetatorii au ridicat aproape 230.000 de lei, jumătate de kilogram de aur, maşini şi drujbe.

Anchetatorii spun că suspecţii din acest dosar, rude între ei, îşi recrutau victimele în diverse moduri. În unele situaţii, ei le promiteau unor bărbaţi că îi angajează ca zilieri sau ca şoferi plătiţi cu 100 sau 200 de lei, plus masă şi cazare pentru fiecare cursă. Ulterior, acestora le erau luate actele, respectiv buletinul şi permisul de conducere, şi erau obligate să facă diverse munci, dar şi să cerşească în beneficiul exploatatorilor. Astfel, au fost identificaţi bărbaţi puşi să spele vase, rufe, să îngrijească animale, să facă grădinărit sau să cureţe fecalele din spatele casei, spaţiu folosit în loc de toaletă. În alte situaţii, suspecţii răpeau victimele de pe stradă.

În iunie, şapte localnici din comuna argeşeană Berevoeşti trimişi în judecată pentru infracţiunea de trafic de persoane în acest dosar au fost încarceraţi după ce au fost condamnaţi definitiv la pedepse între patru ani şi opt ani şi opt luni de închisoare. Printre cei condamnaţi atunci se numărau şi trei femei. Cei şapte fac parte din al doilea lot de inculpaţi trimişi în judecată în urma descinderilor făcute de DIICOT în anul 2016 la Berevoeşti. În luna septembrie a anului trecut, un prim grup format din cinci inculpaţi deferiţi justiţiei în acest caz a fost condamnat definitiv la pedepse de până la cinci ani şi patru luni de detenţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.