Fosta judecătoare de la Judecătoria Ineu Floriţă Boloş a fost trimisă în judecată, marţi, de către procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Timişoara în cel de-al treilea dosar de corupţie. Ea este acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi fals intelectual în formă continuată. Anterior, judecătoarea a fost condamnată în două dosare de corupţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, în calitate de judecător, ”prin încălcarea şi ignorarea normelor procesual civile imperative în ceea ce priveşte competenţa teritorială şi fără să existe dovada plăţii taxelor judiciare de timbru şi timbru judiciar mobil, a pronunţat, în cursul anului 2011, un număr de şase hotărâri judecătoreşti, prin care în mod nelegal, s-a transferat în patrimoniul reclamantului (societate comercială) din cauzele civile respective, dreptul de proprietate asupra a 254 parcele de teren (404,85 ha), situate în extravilanul comunei Zărand, judeţul Arad, care au făcut obiectul judecăţii”.

”Concret, inculpata Boloş Floriţă a reţinut în mod nereal, în cuprinsul sentinţelor, faptul că acţiunile sunt timbrate legal, că pârâţii şi reclamanţii din cauze au calitate procesuală pasivă, respectiv activă, că pârâţii au avut în patrimoniul acestora dreptul de proprietate cu privire la parcelele de teren menţionate în cererile de chemare în judecată şi că pârâţii din cauze au refuzat în prealabil încheierea contractului în formă autentică”, se arată într-un comunicat remis, marţi, de DNA.

De asemenea, procurorii susţin că soluţiile din cauzele civile au fost pronunţate de Boloş în absenţa persoanelor care în mod real au avut calitatea de părţi (titularii dreptului de proprietate) şi a probelor necesare adoptării unor soluţii juste, ”pronunţând astfel hotărâri contrare legii, prin care reclamantul a dobândit dreptul de proprietate asupra parcelelor de teren care au făcut obiectul judecăţii”.

Anchetatorii spun că judecătoarea a determinat obţinerea unui folos necuvenit suplimentar pentru societatea beneficiară a dreptului de proprietate asupra suprafeţei de 404,85 ha teren şi a determinat cauzarea unui prejudiciu total de 39.802 lei Primăriei Timişoara, prin faptul că nu s-a încasat la bugetul local sumele corespunzătoare taxelor de timbru aferente.


Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Timişoara, fiind al treilea în care Floriţă Boloş este acuzată de astfel de fapte.

În 2013 şi 2016, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a fostei judecătoare în legătură cu săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a condamnat-o la pedepse de patru şi şapte ani de închisoare.

În primul dosar, cel din 2013, judecătoarea din Ineu a fost acuzată că a primit 13.000 lei şi 5.500 euro de la două persoane, pentru a pronunţa sentinţe favorabile. Ea a fost condamnată în aprilie 2014 pentru luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată, abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial şi fals intelectual.

În cel de-al doilea dosar, fostul magistrat a fost acuzat de opt fapte de abuz în serviciu contra intereselor publice, opt fapte de fals intelectual, două fapte de fals material în înscrisuri oficiale şi de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Judecătoarea din Ineu a pronunţat hotărâri abuzive prin care a împroprietărit cu terenuri (329 de parcele, în total 468,6 hectare) mai multe persoane din cercul său de cunoştinţe. În 31 octombrie 2017 a fost pronunţată sentinţa definitivă, respectiv şapte ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor public, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale şi instigare la săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.