Preşedinta Senatului Anca Dragu a afirmat că cel mai corect ar fi să evaluăm funcţionarea sistemului de justiţie peste una, fără această Secţie pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ) şi să vedem în ce măsură mai trebuie intervenit pentru a ne asigura că magistraţii nu sunt abuzaţi, dar să fie traşi la răspundere dacă şi acolo unde este cazul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„A fost în discuţie garanţia care se aduce în proiectul care a plecat de la Camera Deputaţilor. Sunt voci pro şi contra şi eu am încercat să analizez argumentele vocilor pro şi contra. Cred că cel mai corect ar fi să evaluăm funcţionarea sistemului fără acest SIIJ peste un an şi să vedem în ce măsură ar trebui să mai intervenim pentru a asigura că, pe de o parte, magistraţii nu sunt abuzaţi, dar şi răspund atunci când este cazul. Acest proces de evaluare post-factum al unor legi ar trebui să existe şi aş vrea să facem această evaluare peste un an, de exemplu. Eu cred că va trece, nu văd motive pentru care să nu treacă legea de desfiinţare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie", a afirmat Anca Dragu, marţi la Digi FM.

Aceasta a adăugat că este estimat ca Senatul să adopte, decizional, proiectul de lege pentru desfiinţarea SIIJ până la finalul lunii aprilie.

„A ajuns la Senat, ieri am avut un Birou permanent şi am distribuit-o către Comisia juridică şi avem dată de raport 20 aprilie Este posibil ca până la sfârşitul lunii aprilie să avem această lege la plen, dacă nu cumva se cere o amânare din partea comisiei”, a completat preşedinta Senatului.

Proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ) a fost adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de prim for sesizat.

Raportul adoptat de către deputaţi are şi un amendament prin care magistraţii nu pot fi trimişi în judecată fără încuviinţarea CSM în prealabil. Iniţiativa legislativă merge la Senat, care este for decizional.

Ministrul Justiţiei Stelian Ion a anunţat luni că va trimite o solicitare de aviz către Comisia de la Veneţia pe acest proiect şi pe amendamentul prin care magistraţii pot fi trimişi în judecată numai cu avizul CSM.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.