Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat joi, despre proiectul de lege cu privire la asociaţii şi fundaţii, adoptat în şedinţa de Guvern, că reprezintă ”un pas extraordinar înainte în digitalizarea şi debirocratizarea domeniului”. Prin noua lege, în doar 7 zile se va putea înfiinţa o asociaţie sau fundaţie, iar toate procedurile legate de instanţă se vor realiza electronic, prin email. În plus, se va elimina necesitatea depunerii de documente la care statul are acces pentru obţinerea statutului de utilitate publică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Justiţiei a precizat că proiectul de lege pentru modificarea şi completarea ordonanţei Guvernului 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii a fost astăzi aprobat de Guvernul României şi va fi transmis în scurtă vreme către Parlament.

”Din punctul nostru de vedere, este un pas extraordinar înainte în digitalizarea şi debirocratizarea domeniului”, a spus Alina Gorghiu, ea precizând că vine această lege de modificare în sprijinul ong-urilor şi al beneficiarilor acestora, proiectul de lege fiind rezultatul a doi ani de dezbateri publice şi consultări cu peste 70 de ONG-uri.

”Această modificare vine pornind de la premiza pe care Guvernul României a comunicat-o nu o dată, că asociaţiile şi fundaţiile sunt actori esenţiali pentru protejarea drepturilor omului, a libertăţilor cetăţeneşti şi au un rol crucial în funcţionarea democraţiei şi a societăţii”, a spus Gorghiu, precizând că Guvernul a păstrat inclusiv în acest an regulile de sponsorizare, ceea ce înseamnă că atât companiile cât şi microîntreprinderile şi persoanele fizice pot susţine cauze sociale în care cred sau servicii sociale şi de sănătate insuficient furnizate de către stat.

Alina Gorghiu a spus că proiectul prevede un registru unic al asociaţiilor şi fundaţiilor, modern, care conţine informaţii la zi, adecvate, actualizate, corecte. ”Acest nou sistem va permite accesul în orice moment la informaţii despre orice asociaţie şi fundaţie înregistrată în România. Finanţarea acestui registru se va face prin sume alocate din PNRR şi înlocuieşte vechile sisteme electronice depăşite şi limitate”, a mai spus ministrul.

Gorghiu a afirmat că beneficiarii acestei legi sunt 137.963 de ONG-uri înregistrate în România dintre care 114.714 sunt asociaţii restul fiind fundaţii, federaţii, uniuni şi ONG-uri de utilitate publică sau persoane juridice străine. ”Cu privire la ong-urile de utilitate publică, trebuie să ştiţi că numărul acestora este de 194”, a mai afrimat Gorghiu.

Ministrul a menţionat că un alt lucru foarte binevenit în această lege este faptul că toate procedurile legate de instanţă se vor putea realiza electronic, prin e-mail. ”Se introduc trei formulare tip care vă uşura activitatea tuturor celor care au actualmente asociaţii şi fundaţii şi în acelaşi timp va uşura activitatea, acest set de formulare, pentru toţi cei care vor dori să-şi înfiinţeze asociaţii şi fundaţii. (..) Se prevede expres în cuprinsul textului posibilitatea de a transmite şi aceste formulare prin intermediul mijloacelor electronice de comunicare. De asemenea, reprezentantul legal al asociaţiei va putea să fie declarat doar printr-un e-mail la instanţă şi se face imediat operarea în registru”, a spus Gorghiu.

Ministrul a anunţat că prin proiectul de lege vizează şi debirocratizarea procedurilor, astfel că, de la momentul la care această lege va fi adoptată, pentru a înfiinţa o asociaţie sau fundaţie, va curge un termen de doar 7 zile. ”Judecătorul va putea înscrie asociaţia în registru, când neregulile au fost înlăturate, chiar şi în absenţa reprezentantului legal”, a precizat Gorghiu. Ea a mai spus că prin lege s-au eliminat cenzorii şi comisia de cenzori pentru ONG-uri, o propunere venită de la societatea civilă. ”Asta înseamnă că se elimină obligaţia numirii unui cenzor sau a comisiei de cenzori. Numai în cazul asociaţiilor al căror activ patrimonial depăşeşte 16 milioane de lei mai există această obligaţie a numirii unei comisii de cenzori”, a explicat ea.

Ministrul Justiţiei a mai declarat că un alt subiect de noutate din lege va fi statutul de utilitate publică, pentru că se schimbă concepţia cu privire la acordarea statutului.

”Îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege pentru acordarea statutului de utilitate publică conduce la acordarea acestui statut şi la formalizarea unei decizii prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de autoritatea administraţiei publice centrale în a cărui sferă de competenţă îşi desfăşoară activitatea ONG-ul, împreună cu Secretariatul general al guvernului. Acordarea acestui statut nu mai poate fi refuzată în mod arbitrar, nejustificat, nemotivat din considerente de oportunitate. Acest lucru vine ca urmare a hotărârii CEDO în cazul Cegolea, de aceea s-a făcut această modificare pe care eu o consider relevantă”, a spus Gorghiu. Ea a mai afirmat că se va elimina necesitatea depunerii de documente la care statul are acces pentru obţinerea statutului de utilitate publică. ”Vor fi depuse doar acele documente pe care Autoritatea nu le are deja în registru”, a spus Gorghiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.