Femeile islandeze sunt în grevă marţi, având ca revendicări eliminarea diferenţelor de salarizare şi încetarea violenţei sexiste şi sexuale, o mişcare fără precedent în ultimii aproape 50 de ani, relatează La Libre Belgique.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deşi Islanda este o ţară model în ceea ce priveşte egalitatea de gen, femeile câştigă cu 21% mai puţin decât bărbaţii în anumite sectoare. Iar peste 40% dintre femei au fost deja victime ale violenţei sexiste sau sexuale. Mai mult, locurile de muncă asociate în mod tradiţional cu femeile, cum ar fi curăţenia şi profesiile din domeniul sănătăţii, sunt încă subevaluate şi prost plătite.

Nu este prima dată când se organizează un astfel de miting, dar ultimul a avut loc acum 48 de ani.

Oprirea activităţii va afecta nu numai locul de muncă, ci şi treburile casnice. În Islanda, se aşteaptă ca participarea să fie foarte mare. În urmă cu jumătate de secol, 90% dintre femei au participat. Şi a avut un impact major, ducând la alegerea primei femei preşedinte din lume, în 1975.

De data aceasta, au fost implicate mai multe sectoare, inclusiv lucrătoare din domeniul pescuitului, cadre didactice şi asistente medicale.

Evenimentul a avut ecou şi în rândul politicienilor, prim-ministrul Katrín Jakobsdóttir manifestându-şi, de asemenea, solidaritatea.

Scopul acestei acţiuni este de a opri societatea pentru a arăta importanţa contribuţiei femeilor. "Numiţi asta egalitate?" este sloganul acestei campanii de anvergură.

Organizatorii acestui eveniment le îndeamnă pe femei să nu stea deoparte şi să participe. Ei vor să arate că societatea nu ar funcţiona fără ele. Ei luptă, de asemenea, împotriva unei anumite mentalităţi, cea care spune că femeile ar trebui să facă totul pentru ca lucrurile să funcţioneze şi atunci când ele nu sunt disponibile, dar că ar trebui să lase locul liber atunci când o situaţie se complică. "Pentru o zi, nu este problema noastră", spun femeile islandeze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.