Preşedintele Volodimir Zelenski a respins vineri acuzele Moscovei potrivit cărora armata ucraineană ar pregăti o operaţiune în Transnistria şi a spus că, spre deosebire de Rusia, Ucraina respectă „integritatea şi suveranitatea teritorială” a ţării vecine, iar autorităţile Republicii Moldova ştiu asta.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cursul unei conferinţe de presă-maraton, de câteva ore, cu jurnalişti din întreaba lume, Zelenski a fost întrebat dacă este de conceput ca Rusia să invadeze o altă ţară.

"Din păcate, da", a răspuns el. "Cred că este posibil şi s-ar putea întâmpla. Preşedintele Putin trebuie să demonstreze succese şi victorii. Nu vor exista pe câmpul de luptă din Ucraina şi nu va reuşi să se răzbune în Ucraina. El poate avea, în schimb, succese în zonele slabe şi acestea ar fi  ţările care au fost sub influenţa Moscovei înainte de război sau în perioada sovietică", a răspuns Zelenski care, în acest context, a dat exemplul Moldovei şi a vorbit despre planul descoperit de serviciile ucrainene care ar fi presupus o lovitură de stat la Chişinău, plan despre care le-a vorbit şi liderilor din UE cu care s-a întâlnit la Bruxelles la începutul acestei luni.

El a spus că a transmis informaţiile către preşedinta Maia Sandu, iar apoi s-a dovedit că acestea erau veridice. Zelenski a spus însă că a primit noi informaţii şi după momentul Bruxelles. 

Liderul ucrainean a spus că este o "situaţie rea" şi ceea ce face Rusia acum este să provoace în continuu. El a dat şi exemplul rachetelor care ar fi zburat prin spaţiul aerian al României.

"Cred că este important să oprim aceste încercări cu mai multe arme, mai multe sancţiuni, cu paşi corespunzători", a adăugat el.

Despre comunicatul de vineri al Ministerului rus de Externe, Zelenski a spus că Rusia ştie că nu poate ajunge la Chişinău decât prin Transnistria şi de aceea mizează pe această provocare. "Însă autorităţile de la Chişinău ştiu că noi respectăm integritatea şi suveranitatea Republicii Moldova", a adăugat Zelenski, negând astfel teoria Moscovei, care a acuzat că Ucraina şi-a adus personal şi echipament militar în apropierea frontierei cu Republica Moldova, că ar fi desfăşurat artilerie în poziţii de tragere şi că lansează drone deasupra teritoriului transnistrean, înaintea unei presupuse "invazii".

Ministerul rus de Externe a avertizat vineri SUA, statele membre NATO şi Ucraina „să nu facă încă un pas aventuros” în Transnistria, considerând că orice ameninţare la adresa securităţii soldaţilor ruşi şi a muniţiei din teritoriul separatist al Republicii Moldova va fi considerată „un atac împotriva Federaţiei Ruse”, iar forţele sale armate vor răspunde „în mod adecvat”.

CITEȘTE ȘI Zelenski: Maia Sandu nu mi-a cerut niciodată ajutorul, dar Ucraina va fi întotdeauna gata să ajute Moldova

Zelenski spune că asemenea acuzaţii arată că Rusia e cea care ar pregăti o operaţiune sub steag fals.

Potrivit CNN, un purtător de cuvânt al Serviciului Frontierei de Stat al Ucrainei a răspuns vineri la comentariile Rusiei, afirmând că armata ucraineană şi Garda Naţională au luat "măsuri sporite la graniţa cu Transnistria", dar numai "pentru a preveni orice provocări din partea celeilalte părţi".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.