Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se arată încrezător în victoria ţării sale în războiul pornit de Rusia. "Cu cât este mai mare ajutorul pentru apărarea Ucrainei acum, cu atât mai repede războiul se va sfârşi cu victoria noastră şi cu atât mai mici vor fi pierderile tuturor ţărilor din lume", afirmă el. Zelenski vorbeşte şi despre arborarea drapelului ucrainean pe Insula Şerpilor. "Şi acum să vadă orice căpitan rus - indiferent dacă este al unei nave sau aeronave - drapelul ucrainean pe Zmiinyi şi să ştie că statul nostru nu poate fi înfrânt", subliniază el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zelenski a menţionat, în mesajul video transmis joi noapte, că s-a întâlnit, la Kiev, cu reprezentanţi ai Congresului SUA, senatorii Lindsey Graham şi Richard Blumenthal, reprezentanţi ai republicanilor şi ai democraţilor, ambii susţinând Ucraina. El a spus că aceştia sunt autorii rezoluţiei prin care au cerut Departamentului de Stat să recunoască Rusia ca stat sponsor al terorismului şi a adăugat că speră că acest lucru se va înfăptui.

Preşedintele ucrainean a arătat i-a informat pe senatori despre situaţia de pe linia frontului, despre ce pregătesc ocupanţii, despre Donbas, sudul ţării, regiunea Harkov.

"Azi, armata rusă a lovit Kramatorsk din nou, din nou cu rachete. Ocupanţii au lovit şi Harkovul, oraşele din Donbas...", a adăugat el.

Zelenski a spus că partenerii au informaţii exacte despre nevoile de apărare ale Ucrainei, fiind vorba despre apărare anti-aeriană, sisteme MLRS moderne.

"Cu cât este mai mare ajutorul pentru apărarea Ucrainei acum, cu atât mai repede războiul se va sfârşi cu victoria noastră şi cu atât mai mici vor fi pierderile tuturor ţărilor din lume, pierderile Statelor Unite din cauza presiunii ruseşti asupra societăţilor democratice", a subliniat el.

Zelenski a adăugat că vineri va continua apelurile către parlamentele europene, fiind rândul Sloveniei.

"Mâine (vineri - n.r.) vor fi, de asemenea, multe noutăţi pe plan intern din Ucraina - ne aşteaptă o zi plină de semnificaţii", a punctat el.

Preşedintele ucrainean a arătat că, după conferinţa de la Lugano, dedicată reconstrucţiei Ucrainei, oficialii guvernamentali au stabilit deja un ajutor de urgenţă în valoare de peste 2 miliarde de dolari pentru această ţară. El a explicat că fondurile vor fi direcţionate pentru a întări bugetul şi pentru pregătirile pentru iarnă.

"Apropos, exportul de electricitate din Ucraina către ţările UE, care a început deja, este un sprijin semnificativ şi acum şi în sezonul de încălzire. Preţul electricităţii pe piaţa europeană este mai mare decât în Ucraina şi asta va permite companiilor din energie să folosească fondurile obţinute pentru a oferi servicii consumatorilor ucraineni. Mai mult, la tarife neschimbate", a continuat el.

Zelenski a mai spus că oficialii guvernamentali lucrează la logistica exporturilor agricole şi că vor face tot ce este posibil pentru a avea acces la piaţa internaţională, în pofida blocării porturilor ucrainene de către Rusia.

"Şi, desigur, astăzi vreau să îmi exprim recunoştinţa pentru etapa finală a luptei pentru Zmiinyi (Insula Şerpilor - n.r.) - steagul nostru naţional a fost arborat acolo. Operaţiunea a durat două luni. Serviciile Secrete, Forţele pentru Operaţiuni Speciale, unitatea Alpha a Serviciului de Securitate, grănicerii, artileriştii, Forţele Navale, Forţele Aeriene. Şi acum să vadă orice căpitan rus - indiferent dacă este al unei nave sau aeronave - drapelul ucrainean pe Zmiinyi şi să ştie că statul nostru nu poate fi înfrânt", a conchis Zelenski.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.