Zeci de mii de peşti au eşuat, începând de vineri, pe plaja Quintana, pe coasta de la Golful Mexic a Texasului, potrivit unor înregistrări video postate pe reţele de socializare de către locuitori speriaţi şi presa locală, iar cercetători anunţă într-un raport că această mortalitate puternică este cauzată de lipsa oxigenului în apă - ”hipoxie” -, în urma creşterii temperaturii, relatează The New York Times.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Peştii au murit asfixiaţi într-un mediu care s-a încălzit. Cu cât temperatura apei este mai mare, cu atât scade cantitatea de oxigen din apă. Cercetătorii numesc acest fenomen ”hipoxie”, intensificată de încălzirea globală.

”Atunci când temperatura apei depăşeşte 21°C, este dificil ca menhaden (specia respectivă de peşte) să aibă suficient oxigen pentru a supravieţui”, se arată în acest raport.

Temperatura apei a crescut, în ultimele zile, la 26°C. Marea calmă şi cerul înnorat din zonă au împiedicat, de asemenea, pătrunderea oxigenului în apă.

Potrivit The New York Times (NYT), atunci când bancuri de peşti ajung în ape calde şi puţin adânci, peştii acţionează haotic, consumând şi mai mult oxigen.

”Atunci când constatăm o creştere a temperaturii apei, acest lucru ar putea antrena şi mai multe evenimente de acest fel”, declară NYT însărcinata cu instalaţii ale vieţii marine la Texas A&M University de la Galveston  Katie St. Clair.

Oficiali locali au anunţat că curăţă plaja, însă alte mii de peşti urmează să eşueze la mal.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.