Zeci de mii de palestinieni au fugit miercuri din nordul Fâşiei Gaza, au anunţat Forţele de Apărare ale Israelului, în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat cu privire la "tendinţe îngrijorătoare" în ceea ce priveşte riscul de îmbolnăvire în teritoriu, după săptămâni de atacuri aeriene israeliene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Exodul accelerat a avut loc în timp ce forţele israeliene s-au apropiat de centrul oraşului Gaza, lansând bombardamente intense, şi au afirmat că Hamas a pierdut controlul asupra nordului teritoriului.

Printre cei care au fugit din calea asaltului terestru tot mai extins al Israelului se numără copii, persoane în vârstă şi persoane cu dizabilităţi, iar cei mai mulţi au mers pe jos cu un număr minim de bunuri, a declarat ONU.

Mulţi dintre ei purtau steaguri albe improvizate, de teamă că ar putea fi ţinta unor atacuri. 

A fost a cincea zi consecutivă în care FDI a deschis o fereastră de evacuare, iar numărul persoanelor care au fugit spre sud a crescut în fiecare zi.

ONU a declarat că 2.000 de persoane au fugit spre sud duminică, ajungând la 15.000 marţi. Guvernul israelian a declarat că 50.000 de locuitori din Gaza au călătorit miercuri prin coridorul de evacuare. Această cifră nu a putut fi verificată independent, dar un jurnalist CNN aflat la faţa locului a declarat că numărul celor care au plecat a fost mai mare decât marţi.

Israelul şi-a intensificat ofensiva în interiorul Fâşiei Gaza, după atacurile din 7 octombrie, care s-au soldat cu 1.400 de morţi în Israel.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a afirmat marţi că trupele IDF se află în "inima oraşului Gaza" şi că vizează infrastructura şi comandanţii Hamas de acolo. Nu este clar unde anume luptă Israelul.

"Gaza este cea mai mare fortăreaţă a terorii pe care omenirea a construit-o vreodată. Întregul oraş este o mare bază teroristă. În subteran, au kilometri de tuneluri care fac legătura cu spitale şi şcoli", a declarat Gallant. "Continuăm să demontăm această capacitate".

IDF bombardează Gaza de săptămâni întregi, afirmând că a lovit 14.000 de ţinte teroriste în acest teritoriu dens populat.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.