Zeci de mii de egipteni au ieşit vineri în stradă pentru a-şi arăta sprijinul pentru palestinienii din Gaza, câteva mii dintre ei fiind prezenţi în celebra piaţă Tahrir din Cairo, potrivit AFP. De asemenea, mii de iordanieni au mărşăluit vineri în capitala Amman şi în întreaga ţară pentru a protesta faţă de campania de bombardamente a Israelului în Gaza. Ei au scandat sloganuri prin care îi îndemnau pe militanţii islamişti din Hamas să îşi intensifice loviturile asupra Israelului, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zeci de mii de egipteni au ieşit în stradă vineri pentru a-şi arăta sprijinul faţă de palestinienii din Gaza.

În cea de-a 14-a zi a războiului dintre Israel şi Hamas în Gaza, mitinguri au avut loc în majoritatea oraşelor egiptene, a relatat presa locală. În Piaţa Tahrir, ei au scandat "Pâine, libertate, Palestina arabă", preluând unul dintre sloganurile "revoluţiei" din 2011 din Egipt care l-a răsturnat de la putere pe preşedintele Hosni Mubarak.

Peste 6.000 de persoane au participat la un protest şi în centrul oraşului Amman. Mitingul din capitala iordaniană a fost organizat de partidele de opoziţie şi de grupurile tribale într-un regat în care tensiunile sunt la cote înalte de la escaladarea violenţelor dintre palestinieni şi Israel. "O, Hamas, loviţi-i cu rachete al-Qassam ... Aduceţi atentatorii sinucigaşi la Tel Aviv ," au scandat participanţii la miting, referindu-se la aripa militară a Hamas.

Israelul a jurat să elimine Hamas, care conduce Gaza, după ce, la 7 octombrie, militanţii săi au pătruns prin gardul barierei care înconjoară enclava şi au năvălit în oraşele şi kibbutzurile israeliene, ucigând 1.400 de persoane, în principal civili.

La Amman, vineri, câteva mii de persoane s-au adunat, de asemenea, în apropierea ambasadei israeliene, un loc obişnuit pentru proteste anti-israeliene în momentele de agitaţie din teritoriile palestiniene. "Fără ambasadă evreiască pe pământ arab!", au scandat protestatarii.

Poliţia a blocat drumurile care duc la complexul fortificat al ambasadei pentru a ţine la distanţă manifestanţii care s-au adunat în jurul moscheii Kaloti din apropiere, în capitală. Autorităţile din Iordania au reprimat la începutul acestei săptămâni revoltele din jurul ambasadei israeliene şi au declarat că nu vor tolera nicio încercare a mulţimilor care încearcă să exploateze furia împotriva Israelului pentru a crea haos.

La periferia capitalei, sute de poliţişti antirevoltă au blocat toate drumurile care duc spre Valea Iordanului, vizavi de Cisiordania, unde activiştii au chemat la proteste de amploare. Peste 2.000 de protestatari care au fost împiedicaţi să se îndrepte spre graniţă au cerut autorităţilor să le permită să se alăture luptei alături de Hamas, relatează Reuters.

În oraşul Karak din sudul ţării, sute de protestatari s-au adunat la un punct de control pe o autostradă care duce la graniţă, scandând sloganuri pro-Hamas. "Al-Qassam, noi suntem armata ta", au scandat ei.

Mulţi dintre cei 10 milioane de cetăţeni ai Iordaniei sunt de origine palestiniană. Ei sau părinţii lor au fost expulzaţi sau au fugit în Iordania în timpul luptelor care au însoţit crearea Israelului în 1948. Aceştia au legături strânse cu familia de cealaltă parte a râului Iordan, în Cisiordania şi Ierusalimul de Est, ambele capturate de Israel în războiul arabo-israelian din 1967.

Sute de susţinători ai mişcării Hachd al-Shaabi, o coaliţie de facţiuni armate irakiene apropiate de Iran, au organizat vineri un sit-in la frontiera cu Iordania pentru a "susţine" Gaza, bombardată de Israel de la atacul Hamas. Aceste facţiuni şiite, integrate în prezent în forţele regulate, şi-au intensificat ameninţările la adresa Statelor Unite pentru sprijinul acordat Israelului. Ele îşi proclamă solidaritatea cu palestinienii şi cu Fâşia Gaza condusă de Hamas. Vineri, 2.000 dintre susţinătorii lor au început un sit-in în apropierea punctului de trecere a frontierei Trebil cu Iordania "pentru a susţine Palestina", a declarat pentru AFP un oficial al Hachd al-Shaabi. Sit-in-ul "va continua până la sfârşitul războiului din Gaza" şi "până când drumurile vor fi deschise pentru a trimite ajutoare" locuitorilor din Gaza, a precizat el.

Zeci de mii de egipteni au coborât în stradă vineri pentru a aduce sprijinul lor palestinienilor din Gaza, dintre care câteva mii pe emblematica piaţă Tahrir din Cairo, au constatat jurnaliştii de la AFP.
 
În cea de-a 14-a zi a războiului dintre Israel şi Hamas în Gaza, au avut loc adunări şi în majoritatea oraşelor din Egipt, au relatat mass-media locale. În piaţa Tahrir, ei au scandat "Durere, libertate, Palestina arabă", reluând unul dintre sloganurile "revoluţiei" din 2011 din Egipt care l-a răsturnat pe preşedintele Hosni Moubarak.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.