Preşedintele chinez Xi Jinping, aflat de duminică seara în Grecia, într-o vizită de trei zile, s-a întâlnit luni cu preşedintele şi premierul greci şi a pledat în favoarea consolidării ”comerţului bilateral” între China şi Grecia, în contextul în care aceasta din urmă se află în căutarea unor noi investiţii, după ce a ieşit dintr-un deceniu de criză, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vrem să consolidăm comerţul bilateral şi să facem investiţii în sistemul bancar”, a declarat Xi Jinping după ce s-a întâlnit cu preşedintele grec Prokopis Pavlopoulos şi premierul Kyriakos Mitsotakis.

Preşedintele chinez, care este însoţit de ministrul chinez al Comerţului Zhong Shan, a apreciat, înainte să semneze acorduri bilaterale, că ”moştenirea culturală importantă în ambele ţări” va consolida relaţiile între ele.

În total 16 acorduri au fost semnate, în domeniile energiei, Marinei Comerciale, mai ales a vânzării şi extinderii portului Pireu, în apropiere de Atena, aviaţiei, educaţiei, unor proiecte de investiţii reciproce şi exportului unor produse agricole greceşti în China.

”Această vizită marchează o nouă etapă în relaţiile noastre”, a declarat Kyriakos Mitsotakis, al cărei obiectiv de la alegerea sa, în iulie, este să atragă investiţii străine în vederea consolidării creşterii economice elene, în urma crizei datoriei (2010-2018).

”China mizează pe poziţia geostrategică a ţării”, a apreciat el după întâlnirea sa cu Xi. Conducătorul grec şi-a confirmat viitoarea vizită în China, în aprilie, după ce a fost la Târgul Importurilor de la Shanghai, săptămâna trecută, unde a fost însoţit de o delegaţie de 60 de oameni de afaceri greci.

PIREUL, ”PUNCT DE TRANZIT” CĂTRE ASIA

Pireul, principalul port grec, situat în apropiere de Atena - pe care Beijingul îl consideră o trambulină a expansiunii sale comerciale în Europa - este deţinut de către gigantul în transport maritim chinez Cosco.

”Pireul va deveni un punct de tranzit între Grecia şi Asia (...), principala poartă către şi dosnpre Asia”, a apreciat Kyriakos Mitsotakis.

”Mulţumită cooperării noastre, Pireul a devenit cel mai mare port de la Mediterana şi unul dintre cele mai importante proiecte ale iniţiativei «Noilor Drumuri ale Mătăsii»”, a declarat, la rândul său, preşedintele chinez.

Cesionarea, în 2008, către Cosco (China Ocean Shipping Company), cu sediul la Hong Kong, a primelor două terminale de la Pireu a marcat începutul unei cooperări strânse între cele două ţări.

În ultimii 15 ani, armatori greci au construit în China peste 1.000 de vapoare, a căror valoare este estimată la peste 15 miliarde de euro.

În 2016, cumpărarea de către Cosco - principalul investitor în Grecia - a 67% din acţiunile portului Pireu şi concesionarea celui de-al treilea terminal, până în 2052, a confirmat importanţa Chinei în Grecia.

Obligată, în timpul crizei, să privatizeze numeroase organisme şi sectoare publice, pentru a-şi putea rambursa enorma datorie, Grecia consideră China drept un partener privilegiat.

”Investiţia totală a Cosco trebuie să atingă în total un miliard de euro, după cele 600 de milioane deja investite în ultimii ani şi crearea a 3.000 de locuri de muncă”, a anunţat premierul grec la Shanghai.

BANCA CHINEI

În sectorul bancar, o agenţie a Băncii Chinei, a patra în lume, urmează să fie creată în Grecia, dar şi un birou de reprezentare a Băncii Comerciale şi Industriale a Chinei (ICBC), în prezenţa preţedintelui acesteia, Chen Siqing, potrivit unei surse guvernamentale greceşti.

Grecia a aderat la un vast program de investiţii, în valoare de 906 miliarde de euro, în ”noile drumuri ale mătăsii” - proiectul prin care Beijingul vizează să lege China de Asia, Europa şi Africa prin porturi, linii feroviare, aeroporturi şi parcuri industriale.

Aproximativ 500.000 de turişti chinezi sunt aşteptaţi în Grecia în următorii ani, faţă de până în 200.000 în 2019, potrivit lui Mitsotakis.

Altă ilustrare a apropierii între cele două ţări este acordarea unor ”vize de aur” - pe o perioadă de cinci ani, care pot fi prelungire - unui număr de 3.400 de chinezi care au investit în domeniul imobiliar grec. Astfel, China devansează Rusia şi Turcia în fruntea acestui program, lansat în 2013.

Vizita lui Xi Jinping în Grecia este o etapă  a vizitei sale în Brazilia, unde urmează să asiste la ceremonia încheierii summitului BRICS, care se desfăşoară în perioada 13-14 noiembrie, şi la care iau parte liderii celor cinci ţări membre - Africa de Sud, Brazilia, China, India şi Rusia.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.