Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a încercat să sporească încrederea în conducerea sa şi în economia ţării într-un discurs în care s-a poziţionat ca fiind un reformator şi un apărător al globalizării, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„China se apropie de centrul scenei mondiale şi a devenit un constructor recunoscut al păcii mondiale, un contribuitor la dezvoltarea globală şi un apărător al ordinii internaţionale”, a afirmat Xi marţi la Beijing, într-un discurs ţinut cu ocazia aniversării reformelor şi deschiderii economiei chineze.

„Sărăcia nu este socialism. Trebuie să ne adaptăm vremurilor. Acesta este scopul reformelor”, a afirmat Xi, promiţând să continue reformele „în zonele potrivite”.

Discursul lui Xi are loc după ce conducerea Chinei a fost criticată pentru încetinirea creşterii economice şi pentru confruntarea cu SUA. Economia Chinei, încetinită de datorii şi de un consum redus, a crescut în al treilea sfert în cel mai scăzut ritm de când a avut loc criza financiară.

Totuşi, comentariile sale nu au oferit detalii despre noile reforme şi nu au mărit încrederea în economia Chinei pe pieţele financiare din Asia.

Criticii susţin că politicile Chinei stau în calea unei reforme atât de necesare, o provocare importantă pentru Xi, care a acumulat putere mult mai rapid decât oricare dintre predecesorii săi.

Xi a fost criticat pentru că a extins controlul statului asupra economiei, companiile private având un acces îngreunat la obţinerea de credit.

„Lucrurile arătând destul de rău, au fost multe discuţii recent privind ce politică economică ar trebui implementată dar sunt din ce în ce mai puţine dezbateri şi mult mai multă critică”, a afirmat Trey McCarver, co-fondator al firmei de consultanţă Trivium.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.