Washingtonul a anunţat, joi, sancţiuni economice care vizează poliţia morală iraniană şi mai mulţi oficiali de securitate pentru ”violenţă împotriva manifestanţilor”, precum şi pentru soarta Mahsei Amini, o tânără care a murit în custodia poliţiei morale după ce a fost arestată, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sancţiunile vizează ”poliţia morală a Iranului şi oficialii înalţi de securitate iranieni responsabili pentru această opresiune” şi ”demonstrează angajamentul clar al administraţiei Biden-Harris de a apăra drepturile omului şi drepturile femeilor, în Iran şi în întreaga lume”, a declarat secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen într-un comunicat.

”Poliţia morală este responsabilă de moartea recentă a tinerei Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, care a fost arestată şi reţinută pentru că ar fi purtat hijab în mod necorespunzător”, se mai arată în comunicatul Departamentului Trezoreriei.

Mahsa Amini, originară din Kurdistan, a fost arestată pe 13 septembrie la Teheran pentru că ”purta haine nepotrivite”, de către poliţia morală responsabilă cu aplicarea codului vestimentar stric în Republica Islamică.

Femeile trebuie să îşi acopere părul şi nu au voie să poarte paltoane scurte sau strâmte sau blugi cu găuri.

Ea a murit pe 16 septembrie în spital. Activiştii pentru drepturile omului au spus că a fost împuşcată mortal în cap, dar oficialii iranieni au negat acuzaţia şi au anunţat o anchetă.

Biroul de Control al Averilor Străine (OFAC)  de la Departamentul Trezoreriei subliniază ”violenţa verbală şi fizică împotriva femeilor iraniene şi încălcarea drepturilor protestatarilor paşnici iranieni” şi vizează, pe lângă poliţia morală, ”şapte lideri înalţi ai organizaţiilor de securitate iraniene (...) (care) supraveghează organizaţiile care recurg în mod regulat la violenţă”.

”Mahsa Amini a fost o femeie curajoasă a cărei moarte în custodia poliţiei provocată de către poliţia morală este încă un act de brutalitate al forţelor de securitate ale regimului iranian împotriva propriului popor”, a spus Yellen.

”Condamnăm acest act inadmisibil în cei mai fermi termeni şi solicităm guvernului iranian să pună capăt violenţei împotriva femeilor şi a represiunii violente continue asupra libertăţii de exprimare şi de întrunire”, a adăugat ea.

Manifestaţii au izbucnit imediat după moartea tinerii, iar cel puţin 17 persoane au murit, potrivit presei de stat, dar bilanţul va fi probabil mult mai mare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.