Membrii Camerei Reprezentanţilor au votat miercuri pentru modernizarea unei legi americane veche de 135 de ani pe care aliaţii lui Donald Trump încercaseră să o folosească pentru a schimba rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020, anunţă AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu 50 de zile înainte de alegerile de la jumătatea mandatului din SUA, proiectele de reformă electorală au revenit în Congresul SUA. Şi, din motive întemeiate, un număr mare de candidaţi republicani încă refuză să recunoască victoria lui Joe Biden la alegerile din 2020.

Concret, textul înlătură orice ambiguitate privind statutul vicepreşedintelui în certificarea alegerilor prezidenţiale, limitându-l la un rol pur simbolic.

O modalitate pentru aleşi de a evita haosul din 6 ianuarie 2021, când mii de susţinători ai lui Donald Trump s-au grăbit la Capitoliu pentru a încerca să-l oblige pe vicepreşedintele Mike Pence şi pe oficialii aleşi să modifice rezultatul alegerilor.

"Acest proiect de lege va împiedica Congresul să-şi aleagă în mod ilegal preşedintele", a argumentat unul dintre autorii săi, republicana Liz Cheney.

Ea este una dintre puţinii membri din partidul lui Donald Trump care a acceptat să facă parte din comisia Congresului SUA care investighează de mai bine de un an rolul fostului preşedinte în asaltul de la Capitoliu.

Toţi democraţii au votat în favoarea textului său. Marea majoritate a republicanilor s-a opus.

În Senat se dezbate şi un proiect de lege concurent, cu şanse ceva mai mari de succes.

Dar aceste două proiecte de reformă electorală nu sunt nici pe departe la fel de cuprinzătoare precum planul măreţ al lui Joe Biden prin care preşedintele a promis că va proteja accesul afro-americanilor la urne, pe care grupările pentru drepturile civile l-au criticat aspru.

Opoziţia republicană a fost vehementă împotriva planului lui Joe Biden, asigurând că le dă democraţilor dreptul de a prelua controlul asupra voturilor din întreaga ţară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.