Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său chinez Xi Jinping intenţionează să participe la summitul Grupului Celor 20 (G20) în Bali în luna noiembrie, a declarat preşedintele indonezian Joko Widodo într-un interviu pentru Bloomberg News, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Va veni Xi Jinping. Preşedintele Putin mi-a spus şi el că va veni”, a declarat Joko Widodo, cunoscut şi sub numele de Jokowi, într-un interviu pentru Bloomberg News.

Aceasta este prima confirmare că ambii lideri vor participa la summit. Va fi primul summit global de la invadarea Ucrainei de către Rusia şi de la tensiunile crescute din jurul Taiwan.

De asemenea, ar fi pentru prima dată când liderul Xi părăseşte China din ianuarie 2020, când ţara şi-a închis graniţele la începutul pandemiei de Covid. De atunci, el a părăsit continentul doar pentru a marca cea de-a 25-a aniversare de la data când Hong Kong-ul a fost reanexat Chinei, pe 1 iulie.

Summitul din noiembrie este foarte aşteptat, având în vedere că va participa şi preşedintele american Joe Biden - nu este clar dacă va exista o întrevedere între el şi Putin.

În schimb, există posibilitatea unei întâlniri faţă în faţă între Biden şi Xi în curând - înaintea summitului sau pe marginea acestuia.

Relaţiile dintre Washington şi Beijing s-au înrăutăţit din cauza deteriorării drepturilor omului din China, a comerţului şi, cel mai recent, a vizitei preşedintei Camerei Reprezentaţilor a SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan. Vizita istorică a determinat China să efectueze exerciţii militare fără precedent în jurul insulei, pe care Beijingul îl consideră teritoriu propriu.

SUA au condamnat exerciţiile, pe care Taiwan le-a descris drept o repetiţie pentru o invazie şi ”iresponsabile”.

În plus, summitul are loc după ce China şi Rusia au declarat un parteneriat strategic ”fără limite”, chiar dacă majoritatea statelor condamnă decizia lui Putin de a invada Ucraina.

Washingtonul a cerut anterior ca G20 să elimine aderarea Rusiei şi să retragă invitaţia preşedintelui rus la summitul în contextul războiului din Ucraina.

Pe de altă parte,, Indonezia s-a declarat drept intermediar între cele două ţări beligerante.

”Rivalitatea ţărilor mari este într-adevăr îngrijorătoare”, a declarat Jokowi pentru Bloomberg News în interviu.

”Ceea ce ne dorim este ca această regiune să fie stabilă, paşnică, astfel încât să putem construi o creştere economică”, a mai subliniat el.

La începutul acestei săptămâni, liderul indonezian a declarat că atât Rusia, cât şi Ucraina au acceptat Indonezia ca pe o ”punte de pace”.

În iunie, el a fost primul lider asiatic care a călătorit la Kiev şi Moscova pentru întrevederi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cu Putin. În timpul întâlnirilor, el a cerut încetarea războiului şi soluţii la criza alimentară globală.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.