Preşedintele rus Vladimir Putin l-a demis prin decret, vineri, pe directorul agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, Dmitri Rogozin, cunoscut pentru stilul său dur şi naţionalismul revoltător. Rogozin va fi înlocuit de Iuri Borissov, care a ocupat până în prezent funcţia vicepremier responsabil de sectorul militar-industrial rus, care include şi sectorul spaţial. relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În funcţia de director al Roscosmos, Dmitri Rogozin s-a remarcat prin caricaturi postate pe Twitter sau tirade chinuitoare şi provocatoare pe Telegram.

Cu toate acestea, în cei cinci ani de mandat, el nu a reuşit să stopeze declinul industriei spaţiale ruseşti, caracterizat de uzură, lipsă de inovaţie şi corupţie. În 2020, Rusia a pierdut monopolul industriei spaţiale deţinut cu ajutorul lansatoarelor şi a navelor spaţiale Soyuz, vechi, dar fiabile, după ce miliardarul Elon Musk a înfiinţat compania aerospaţială SpaceX.

De la ofensiva lansată de Rusia împotriva Ucrainei pe 24 februarie, Dmitri Rogozin, care a fost şi ambasador al Rusiei la NATO, s-a remarcat prin declaraţiile sale beligerante faţă de Occident, lăudând distrugerea care ar putea fi provocată de armele nucleare ruseşti.

Cooperarea ruso-occidentală în domeniul spaţial a fost, de asemenea, îngreunată de acest asalt al Moscovei împotriva Kievului.

Înlocuitorul său în funcţia de şef al Roscosmos  vine din rândurile armatei. Această schimbare are loc pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi Occident în continuă creştere.

Rusia şi Statele Unite se acuză reciproc de ambiţii militare în spaţiu. Agenţia spaţială rusă Roscosmos lucrează atât în ​​domeniul civil, cât şi în cel militar.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.