Autorităţile franceze au arestat marţi noaptea aproximativ zece persoane, după ce ciocnirile violente au continuat pentru a patra noapte consecutivă între forţele de ordine şi tinerii din suburbiile nordice ale metropolei Paris. Aceste tensiuni sunt generate de acuzaţii potrivit cărora brutalitatea poliţiei se răspândeşte în mai multe cartiere mărginaşe ale capitalei Franţei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Yves Lefebvre - reprezentant al sindicatului poliţiştilor SGP - a declarat că până la zece autovehicule au fost incendiate, după ce tinerii au aruncat cu cocktailuri Molotov spre forţele de ordine din suburbia Aulnay-sous-Bois. În 2005, aceleaşi suburbii nordice ale metropolei pariziene au fost zguduite de ciocniri extrem de violente, care au atras atenţia presei internaţionale.

”Au existat mai multe ciocniri violente în timpul nopţii”, a precizat Lefebvre.

Deşi mult mai limitate decât în urmă cu 12 ani, aceste ciocniri amintesc de tensiunea permanentă din aceste suburbii, unde rata şomajului este cu mult peste medie, iar populaţia este în mare parte formată din imigranţi.

De asemenea, un şofer de autobuz a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce a fost lovit de un cocktail Molotov. Rănile acestuia s-au dovedit superficiale.

”Din păcate, aceste cartiere s-au transformat în adevărat ghetouri”, a declarat Lefebvre.

Acesta a atras atenţia că poliţiştii nu sunt antrenaţi coresupunzător pentru a gestiona violenţele din suburbiile pariziene.

Problemele au început în suburbia Aulnay-sous-Bois. Patru poliţişti au fost suspendaţi în urma unor acuzaţii, potrivit cărora au utilizat o forţă excesivă în timpul arestării unui tânăr de 22 de ani, inclusiv prin penetrarea anală cu un baston.

De asemenea, unul dintre poliţişti este anchetat pentru viol, iar ceilalţi trei pentru violenţă inutilă.

Preşedintele Francois Hollande a vizita în urmă cu o zi victima, care este tratată la spitalul din Aulnay.

Lefebvre a explicat că violenţele din timpul nopţii au avut loc în mare parte în oraşele din jurul Aulnay-sous-Bois. 

Această suburbie a fost implicată inclusiv în revoltele violente din 2005, izbucnite după ce doi adolescenţă care fugeau de poliţie au murit electrocutaţi într-o centrală electrică de cartier. Se pare că adolescenţii încercau să se ascundă în respectiva centrală electrică şi moartea lor a fost considerată un accident de către autorităţi.

Trei săptămâni de revolte au urmat respectivului incident, în care peste 10.000 de autovehicule şi 300 de locuinţe au fost incendiate de tinerii din suburbiile Parisului.

Nicolas Sarkozy a declarat stare de urgenţă, iar situaţia a atras atenţia asupra contrastului dintre metropola pariziană şi viaţa din suburbiile sale.

În Aulnay, rata şomajului ajunge la aproape 19%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.