Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat că rezultatele alegerilor prezidenţiale americane marchează finalul ”non-democraţiei liberale”, o idee extrem de populară în ultimele două decenii. Declaraţia prim-ministrului maghiar vine după ce acesta a devenit primul lider european care l-a felicitat pentru victorie pe Donald Trump, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aceasta este a doua zi a unui eveniment istoric, în care civilizaţia vestică pare că a reuşit să se elibereze cu succes din limitele unei ideologii. Trăim finalul epocii non-democraţiei liberale - în care am trăit pentru ultimii 20 de ani - şi acum putem să ne întoarcem spre adevărata democraţie”, a susţinut Viktor Orban în cadrul unei conferinţe organizată de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

În luna iulie, premierul maghiar a devenit primul lider european care şi-a exprimat deschis susţinerea clară pentru unul dintre cei doi prezidenţiabili americani, în cazul său Donald Trump, care a înregistrat o victorie cu adevărat surprinzătoare şi neprevăzută în faţa contracandidatei democrate Hillary Clinton.

Asemenea lui Donald Trump, premierul maghiar şi-a atras critici dure din partea oponenţilor politici pentru crearea unui mediu de afaceri favorabil ruşilor şi pentru legăturile strânse cu Kremlinul. 

Viktor Orban a declarat că este timpul potrivit pentru ca politicienii să distrugă cătuşele corectitudinii politice .

Premierul maghiar este cunoscut pentru ciocnirile sale ideologice şi politice cu liderii de la Bruxelles. 

”Noi suntem direcţi cu privire la problemele naţiunii şi găsim soluţii care nu derivă dintr-o ideologie şi sunt bazate pe o gândire pragmatică şi creativă, care izvorăşte din bunul simţ. Suntem la două zile după această explozie puternică şi suntem încă în viaţă. Ce lume minunată. Asta arată cât este de creativă şi inovativă democraţia”, a precizat Orban.

Liderul maghiar a explicat că asemenea deciziei britanicilor de a ieşi din blocul comunitar, rezultatele alegerilor prezidenţiale reprezintă o schimbare importantă în gândirea populară globală.

”Brexitul este departe de a fi o tragedie. Nu este o înfrângere, dar o încercare a unei naţiunii mari de a avea un succes propriu pe un drum diferit decât cel urmat de ceilalţi”, a declarat Viktor Orban.

De asemenea, premierul maghiar a fost primul lider european care l-a felicitat pentru victorie pe Donald Trump.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.