Vietnamul va elibera aproximativ 2.500 de deţinuţi cu ocazia împlinirii a 77 de ani de la proclamarea independenţei, a anunţat regimul comunist marţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu toate acestea, niciun prizonier condamnat pentru ”propaganda” împotriva statului sau pentru încercarea de a răsturna regimul comunist, acuzaţie adresată frecvent activiştilor, nu va beneficia de această amnistie, potrivit anunţului oficial făcut miercuri de Vietnam.

Graţierea în masă este una dintre cele mai limitate din ultimii ani din cauza ”reglementărilor mai stricte” privind amnistia, a declarat Pham Thanh Ha, un înalt oficial prezidenţial.

În 2015, peste 18.000 de persoane au fost eliberate, în timp ce anul trecut cifra a fost de 3.000. De obicei, ţara nu eliberează niciodată activişti. Şaisprezece cetăţeni străini, din Australia, Franţa, Nigeria, Laos, China, Canada, Cambodgia, Statele Unite şi Malaysia, se numără printre cei care vor fi amnistiaţi începând de joi.

Regimul cu partid unic, care vrea să reducă la tăcere orice disidenţă, a multiplicat arestările şi condamnările în ultimii ani, în special pentru postările pe reţelele sociale. În martie 2022, peste 150 de prizonieri politici erau în detenţie, potrivit ONG-ului Human Rights Watch. Acesta este un număr în mare măsură subevaluat conform unui alt ONG, dar imposibil de verificat în lipsa oricărei statistici oficiale.

Toate agenţiile de ştiri independente sunt interzise în ţară, fiind pe locul 174 din 180 de ţări în clasamentul pentru libertatea presei din 2022 al Reporters Without Borders.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.