Fostul congresman democrat Tom Suozzi a câştigat marţi alegerile speciale pentru Camera Reprezentanţilor organizate în New York, reducând o majoritate republicană deja extrem de subţire, care a întâmpinat dificultăţi în adoptarea unor legi, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Locul a devenit disponibil după ce Camera a luat măsura extraordinară de a-i ridica mandatul republicanului George Santos, a cărui serie ameţitoare de minciuni cu privire la biografia sa a dus la punerea sa sub acuzare pentru fraudă.

Tom Suozzi, care a deţinut acest loc înainte de a se retrage pentru a candida la postul de guvernator, a învins-o pe Mazi Pilip, o aleasă locală republicană de origine etiopiană care a servit în armata israeliană. Districtul său include o mică parte a oraşului New York şi o parte din suburbiile sale estice.

Această victorie reduce majoritatea de care dispune preşedintele Camerei Reprezentanţialor, republicanul Mike Johnson, la 219 locuri faţă de cele 213 ale democraţilor , ceea ce face ca sarcina sa de a gestiona un grup de conservatori indisciplinat să fie şi mai dificilă. Provocările cu care se confruntă au fost vizibile deja săptămâna trecută, când camera nu a reuşit să adopte o măsură de punere sub acuzare a principalului oficial al preşedintelui Joe Biden care se ocupă de frontiere, Alejandro Mayorkas, într-un eşec jenant. Camera a aprobat măsura într-o a doua încercare, marţi, după ce republicanul Steve Scalise, nr. 2 în Cameră, s-a întors după tratamentul împotriva cancerului pentru a da un vot decisiv. Votul nu are însă forţă fără aprobarea Senatului, unde şansele de reuşită sunt mici, pentru că democraţii au majoritate în această cameră.

Mai multe provocări îl aşteaptă pe Mike Johnson, care trebuie să decidă în primul rând dacă va prelua sau nu pentru dezbatere şi vot proiectul lege privind ajutorul pentru Ucraina adoptat marţi de Senat. Congresul se confruntă, de asemenea, cu un termen limită pentru a evita o nouă închidere a guvernului la începutul lunii viitoare.

ALEGERI TEST PENTRU PREZIDENŢIALE

Districtul New York, care l-a susţinut pe Biden în 2020 înainte de a trece la republicani în alegerile de la jumătatea mandatului din 2022, a servit drept teren de testare pentru mesajele ambelor partide înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie, când vor fi în joc preşedinţia şi controlul ambelor camere ale Congresului.

Democrat moderat, Suozzi promisese să colaboreze cu republicanii pentru a rezolva probleme dificile, inclusiv criza migranţilor de la graniţa de sud a SUA. "Oamenii din Queens şi Long Island s-au săturat de certurile politice", a declarat el în discursul după victorie. "Ei vor ca noi să ne unim şi să rezolvăm problemele", a arătat politicianul. El a fost întrerupt pentru scurt timp de protestatari pro-palestinieni care l-au acuzat că susţine "genocidul", o reamintire a modului în care conflictul Israel-Gaza i-a divizat pe democraţi.

Imigraţia însă a fost o problemă centrală, aşa cum a fost şi în alte părţi ale ţării, înainte de o aşteptată revanşă între Biden şi fostul preşedinte Donald Trump în noiembrie.

Pilip i-a criticat pe Suozzi şi Partidul Democrat în privinţa imigraţiei, acuzându-i că nu au reuşit să controleze trecerile la graniţa cu Mexicul. Pilip a fost susţinută de un sindicat al agenţilor de la Poliţia de Frontieră.

Suozzi a calificat atacurile lui Pilip împotriva sa drept înşelătoare şi a spus că aceasta nu a dat prea multe detalii cu privire la modul în care ar aborda securitatea frontierei. El a fost de acord că sunt necesare controale mai stricte şi i-a criticat pe republicani pentru că au respins un acord privind securitatea frontierei negociat în Senat, care s-a prăbuşit după ce Trump i-a îndemnat pe republicani să îl respingă. De asemenea, el a atacat-o pe Pilip în privinţa avortului, o problemă pe care democraţii au pus-o în prim-plan de când Curtea Supremă a SUA a eliminat acest drept la nivel naţional în 2022. Pilip a declarat că personal este împotriva avortului, dar nu a susţinut o interdicţie federală.

Prezenţa la vot, care era deja de aşteptat să fie slabă pentru nişte alegeri speciale organizate în februarie, a fost şi mai mult redusă din cauza unei furtuni de iarnă care a acoperit regiunea marţi dimineaţa cu câţiva centimetri de zăpadă abundentă, ceea ce a determinat ambele tabere să ofere transport gratuit până la secţiile de votare după-amiază.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.