Vicepreşedintele Statelor Unite, Mike Pence, le-a dat asigurări aliaţilor europeni că preşedintele Donald Trump îşi păstrează angajamentul cu privire la relaţiile transatlantice, dar a cerut în schimb sporirea cheltuielilor bugetare pentru Apărare, tocmai pentru a atinge pragul de 2% din PIB, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pence a pus capăt unei vizite, care a avut drept scop calmarea aliaţilor europeni cu privire la politica externă a noii administraţii americane, precizând că angajamentul Washingtonului rămâne unul ”de neclintit şi durabil” pentru Uniunea Europeană.

”Este privilegiul meu ca astăzi să exprim, în numele preşedintelui Trump, angajamentul puternic al Statelor Unite pentru continuarea parteneriatului şi cooperării împreună cu Uniunea Europeană”, a declarat vicepreşedintele american în urma unor discuţii cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Anterior, aliaţii europeni s-au arătat îngrijoraţi după ce Trump a catalogat blocul comunitar drept un instrument al Germaniei şi a lăudat Marea Britanie pentru decizia de a părăsi Uniunea Europeană. 

Donald Trump a criticat NATO drept o alianţă militară ”învechită”, în timp ce a lăudat puterea şi calităţile de lider ale preşedintelui Vladimir Putin.

Însă, Pence a promis că Statele Unite vor colabora în continuare cu Europa pentru prosperitatea celor mai importante economii ale lumii, pentru combaterea terorismului şi apărarea flancului estic de agresivitatea Rusiei.

Donald Tusk a susţinut că europenii au avut nevoie cu adevărat de întâlnirea cu vicepreşedintele american, iar blocul comunitar se bazează pe sprjinul ”clar” al Statelor Unite.

”Prea multe s-au întâmplat în ultima lună în ţara dvs şi în UE... pentru ca noi să ne prefacem că totul este aşa cum era înainte”, a precizat preşedintele Consiliului European.

 Zeci de protestatari s-au adunat în faţa instituţiilor europene din Bruxelles în timpul vizitei lui Pence pentru a condamna atitudinea preşedintelui Trump faţă de încălzirea globală, femei şi comunitatea LGBT.

Două protestatare şi-au expus sânii şi au ridicat pancarte cu mesajele ”Pence, să ieşi din pantalonii noştri!” şi ”Iubirea învinge Ura!”.

Vicepreşedintele Pence a declarat că preşedintele Donald Trump se aşteaptă ca aliaţii NATO să crească până la finele acestui an alocările bugetare pentru Apărare, tocmai pentru a atinge pragul de 2% din PIB.

”America îşi va respecta partea, dar apărarea europeană necesită angajamentul europenilor, precum îl necesită şi pe al nostru... preşedintele se aşteaptă la un progres real până la sfârşitul anului 2017”, a declarat vicepreşedintele Pence în urma unei întâlniri cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Mike Pence şi-a petrecut weekend-ul în Germania, încercând să liniştească europenii că Trump este angajat faţă de pactul de apărare al NATO. Însă, nu toţi aliaţii europeni s-au lăsat convinşi de argumentele vicepreşedintelui SUA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.