Vicepreşedintele Statelor Unite, Mike Pence, a anunţat sâmbătă că ”armanda americană” condusă de portavionul USS Carl Vinson va ajunge în câteva zile în Marea Japoniei pentru a contracara ameninţările venite din partea regimului de la Phenian, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anunţul vicepreşedintelui vine la doar câteva zile după ce presa americană a dezvăluit că portavionul USS Carl Vinson a navigat timp de o săptămâna în direcţia greşită, pentru a participa la un exerciţiu naval cu forţele australiene din Oceanul Indian, deşi reprezentanţii Casei Albe susţineau că o adevărată ”armandă” se îndreaptă spre peninsula Coreeană.

”Noi ne aşteptăm că va ajunge în doar câteva zile în poziţia sa din Marea Japoniei... înainte de sfărşitul lunii aprilie. Regimul nord-coreean nu ar trebui să facă nicio greşeală, prentru că americanii au resursele, personalul şi prezenţa în această regiune pentru a garanta securitatea intereselor şi a aliaţilor”, a declarat Pence la o conferinţă de presă comună cu premierul Australiei, Malcolm Turnbull.

Tensiunile dintre Washington şi Phenian au explodat recent în urma lansării mai multor rachete balistice de către regimul nord-coreean, în pofida sancţiunilor implementate de Naţiunile Unite.

Marina SUA a anunţat pe 8 aprilie că un flotila condusă de portavionul USS Carl Vinson se va îndrepta spre nord ca o ”măsură prudentă” de a combate regimul izolat de la Phenian.

”Trimitem o armandă. Foarte puternică”, a declarat în urmă cu două săptămâni preşedintele Trump.

Însă, navele americane de război navigau în direcţia complet opusă pentru a lua parte la un exerciţiu militar din Oceanul Indian, care avea loc la peste 5.600 de kilometri sud-vest de marea Japoniei.

Reprezentanţii Casei Albe au susţinut că s-au bazat pe informaţiile primite de la departamentul Apărării.

Între timp, oficialii militari au condamnat o secvenţă de erori, de la anunţarea într-un moment nepotrivit a desfăşurării navale şi până la explicaţiile parţial eronate oferite de secretarul Apărării, James Mattis.

Aceste erori au perpetuat ideea falsă că "armada" se îndrepta cu toată viteza spre coastele nord-coreene. De asemenea, sosirea iminentă a ”armadei americane” a fost prezentată pe primele pagini ale publicaţiilor din estul Asiei, generând temeri reale cu privire la un atac militar pe care ar putea să-l lanseze Trump.

De asemenea, vicepreşedintele american şi premierul australian au discutat inclusiv despre rolul pe care ar putea să-l joace China în reducerea tensiunilor din peninsula Coreeană.

”Paşii pe care vedem că-i iau chinezii, într-o anumită măsură sunt paşi fără precedent, iar exercitarea unei presiuni economice asupra regimului nord-coreean este binevenită”, a declarat Pence.

Vicepreşedintele a precizat că China poate să facă totuşi mai multe pentru a rezolva ameninţarea reprezentată de regimul de la Phenian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.