Vicecancelarul Sigmar Gabriel a declarat luni seara că industria germană ar trebui să profite la maxim de orice oportunitate comercială cu ţările din Asia şi America Latină, după îndepărtarea protecţionismului Statelor Unite prin ordinul executiv de retragere din Parteneriatul Trans-Pacific (TPP), scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dacă Trump porneşte un război comercial Asia şi America Latină, atunci vor exista mai multe oportunităţi pentru noi. Trump trebuie pur şi simplu să recunoască că economia americană nu este de cele mai multe ori una competitivă, în vreme ce cea germană este”, a declarat vicecancelarul într-un interviu pentru publicaţia Handelsblatt.

De asemenea, politicianul a criticat impunerea unei taxe vamale de 35% pentru autovehiculele germane importate din Mexic în Statele Unite. Acesta a susţinut că o asemenea măsură ar fi pur şi simplu productivă pentru Washington.

Preşedintele Donald Trump a semnat un ordin executiv pentru retragerea Statelor Unite din Partneriatul Trans-Pacific.

Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) este unul dintre cele mai ample acorduri comerciale negociate de preşedintele Barack Obama şi a reprezentant una dintre priorităţile sale economice pentru Statele Unite. Negocierea TPP a durat opt ani, dar acesta trebuie ratificat de cel puţin şase ţări care reprezintă cel puţin 85% din producţia economică a semnatarilor pentru a intra în vigoare.

Un număr de 12 state au semnat acordul comercial, printre care se numără: SUA, Japonia, Malaysia, Vietnam. Singapore, Brunei, Australia, Noua Zeelandă, Canada, Mexic, Chile şi Peru.

TPP-ul este menit că consolideze relaţiile economice dintre aceste ţări, prin reducerea taxelor şi protejarea comerţului, ca metodă de creştere economică.

Însă, Sigmar Gabriel susţine că industria germană ar trebui să-şi păstreze calmul în faţa acţiunilor preşedintelui american, pentru că abia 10% din exporturile germane pleacă spre Statele UNite.

”Putem să vedem greutatea intereselor noastre economice. Germania ar trebui să acţioneze cu încredere în propriile puteri, fără teamă şi servitute. Suntem o naţiune cu exporturi reuşite şi avansate din punct de vedere tehnologic, cu mulţi oameni muncitori şi companii inteligente”, a explicat vicecancelarul de la Berlin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.