Europarlamentarul Guy Verhofstadt a declarat vineri că negociatorii europeni vor propune britanicilor să-şi păstreze în mod individual cetăţenia europeană în timpul negocierii ieşirii Marii Britanii din UE. Belgianul va reprezenta Parlamentul European la masa negocierilor pentru Brexit, care ar urma să înceapă după invocarea articolului 50 de către executivul May, transmite The Independent.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este o propunere foarte importantă şi care a reuşit să captureze imaginaţia şi speranţa multor britanici, care vor să-şi păstreze drepturile de cetăţeni europeni”, a declarat liderul grupului parlamentar ALDE.

Potrivit propunerii, britanicii vor primi şansa de a opta în mod individual pentru o cetăţenie ”asociativă”, care le va permite să-şi păstreze dreptul la liberă circulaţie în statele Uniunii Europene.

Britanicii care trăiesc şi locuiesc în statele europene vor putea să evite problemele cauzate de ieşirea Marii Britanii din UE. De asemenea, tinerii britanici vor putea să aibă o opţiune, dacă vor să evadeze dintr-o naţiune tot mai izolată după ieşirea din blocul comunitar.

În funcţie de abordarea aleasă de negociatorii europeni, propunerea are o şansă mare să fie acceptată de executivul Theresei May.

Guy Verhofstadt se pregăteşte să redacteze un raport alături de comisia pentru probleme constituţionale din Parlamentul European, care va propune schimbări de termen lung a structurii UE. Ideea păstrării cetăţeniei europene a fost iniţial propusă de către europarlamentarul liberal Charles Goerens.

Parlamentarii britanici au aprobat miercuri seară planul prezentat de executivul Theresei May privind declanşarea până la finele lunii martie a procedurii de ieşire a Marii Britanii din UE prin invocarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.