Venezuela l-a eliberat luni pe parlamentarul din opoziţie Gilber Caro, care a fost reţinut în aprilie, aliaţii săi susţinând că i-a fost încălcată imunitatea parlamentară, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anunţul privind eliberarea lui Caro a fost făcut de Adunarea Naţională pe Twitter.

Decizia guvernului preşedintelui Nicolas Maduro vine cu câteva zile înainte de vizita lui Michelle Bachelet, Înaltul Comisar ONU privind Drepturile Omului, pentru a se întâlni cu victime ale abuzurilor privind drepturile omului. Bachelet va discuta de asemenea cu Maduro şi cu liderul opoziţiei şi cu preşedintele autoproclamat Juan Guaido.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

„Parlamentarul Gilber Caro nu ar fi trebuit niciodată închis. Astăzi el este eliberat, însă la fel ca toţi venezuelenii, nu este liber”, a informat Adunarea Naţională.

În ianuarie, Guaido a evocat constituţia pentru a se autoproclama preşedinte interimar, numindu-l pe Maduro un dictator şi susţinând că victoria sa din alegerile din 2018 a fost frauduloasă. Guaido a fost recunoscut ca preşedinte de zeci de naţiuni, inclusiv SUA şi majoritatea ţărilor vecine din America de Sud.

Maduro, care încă are control asupra instituţiilor de stat şi a forţelor armate, îl consideră pe Guaido marioneta SUA.

ONU a criticat luna trecută modul în care guvernul de la Caracas a gestionat arestarea lui Caro, susţinând că lipsa unei confirmări privind soarta sa şi locul în care se află reprezintă „o dispariţie forţată”, conform dreptului internaţional.

Caro, care a mai petrecut 18 luni în închisoare între 2017 şi 2018, fiind acuzat de trădare şi deţinere ilegală de arme, a fost eliberat de la sediul serviciilor secrete Sebin din Caracas, a declarat avocatul său Pedro Diaz-Blum pentru Reuters.

Diaz-Blum face parte din Grupul de la Boston, o reţea de avocaţi americani şi venezueleni care au asigurat medieri între guvern şi opoziţie în Venezuela în ultimii zece ani. Gruparea a postat luni un videoclip scurt pe Twitter în care Caro poate fi văzut cum se întâlneşte cu membri ai grupului în biroul său.

Gruparea pentru drepturile omului Penal Forum a informat că Melvin Farias şi Junior Rojas, doi bărbaţi pe care i-a descris ca fiind prizonieri politici şi care se aflau în închisoare de peste un an, au fost de asemenea eliberaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.