Venezuela l-a eliberat luni pe parlamentarul din opoziţie Gilber Caro, care a fost reţinut în aprilie, aliaţii săi susţinând că i-a fost încălcată imunitatea parlamentară, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anunţul privind eliberarea lui Caro a fost făcut de Adunarea Naţională pe Twitter.

Decizia guvernului preşedintelui Nicolas Maduro vine cu câteva zile înainte de vizita lui Michelle Bachelet, Înaltul Comisar ONU privind Drepturile Omului, pentru a se întâlni cu victime ale abuzurilor privind drepturile omului. Bachelet va discuta de asemenea cu Maduro şi cu liderul opoziţiei şi cu preşedintele autoproclamat Juan Guaido.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

„Parlamentarul Gilber Caro nu ar fi trebuit niciodată închis. Astăzi el este eliberat, însă la fel ca toţi venezuelenii, nu este liber”, a informat Adunarea Naţională.

În ianuarie, Guaido a evocat constituţia pentru a se autoproclama preşedinte interimar, numindu-l pe Maduro un dictator şi susţinând că victoria sa din alegerile din 2018 a fost frauduloasă. Guaido a fost recunoscut ca preşedinte de zeci de naţiuni, inclusiv SUA şi majoritatea ţărilor vecine din America de Sud.

Maduro, care încă are control asupra instituţiilor de stat şi a forţelor armate, îl consideră pe Guaido marioneta SUA.

ONU a criticat luna trecută modul în care guvernul de la Caracas a gestionat arestarea lui Caro, susţinând că lipsa unei confirmări privind soarta sa şi locul în care se află reprezintă „o dispariţie forţată”, conform dreptului internaţional.

Caro, care a mai petrecut 18 luni în închisoare între 2017 şi 2018, fiind acuzat de trădare şi deţinere ilegală de arme, a fost eliberat de la sediul serviciilor secrete Sebin din Caracas, a declarat avocatul său Pedro Diaz-Blum pentru Reuters.

Diaz-Blum face parte din Grupul de la Boston, o reţea de avocaţi americani şi venezueleni care au asigurat medieri între guvern şi opoziţie în Venezuela în ultimii zece ani. Gruparea a postat luni un videoclip scurt pe Twitter în care Caro poate fi văzut cum se întâlneşte cu membri ai grupului în biroul său.

Gruparea pentru drepturile omului Penal Forum a informat că Melvin Farias şi Junior Rojas, doi bărbaţi pe care i-a descris ca fiind prizonieri politici şi care se aflau în închisoare de peste un an, au fost de asemenea eliberaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.