Capitala venezueleană Caracas şi numeroase regiuni ale ţării au rămas în beznă luni seara, în urma unei noi pene de curent legată, în opinia Guvernului, de un ”atac electromagnetic”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pana de electricitate a început la Caracas luni, la ora 20.41 GMT (23.41, ora României), a constatat AFP, şi a afectat între altele alimentarea cu apă, serviciile publice de transport şi legăturile telefonice. În provincie, pene au fost raportate în toate cele 23 de state venezuelene, potrivit unor utilizatori Twitter.

”Primele elemente ale anchetei efectuate în regiunea Caroni (în sudul Venezuelei) sugerează că este vorba despre un atac electromagnetic vizând să dăuneze sistemului producţiei hidroelectrice”, a anunţat ministrul Comunicaţiilor Jorge Rodríguez la televiziune, promiţând că sistemul electric naţional va fi repus în serviciu ”în cel mai scurt timp”.

Mai târziu preşedintele Nicolas Maduro a denunţat pe twitter un ”nou atac criminal”.

Semafoarele erau oprite luni la caracas, provocând ambuteiaje importante, la fel ca ATM-urile, indispensabile într-o ţară afectată de hiperinflaţie, în care banii în numerar şi mai ales bacnontele ”mari”, ultimele utile, sunt rare.

”Mi-e foame, aş vrea sămănânc ceva, dar nu există vreun loc în care să se plătească cu cardul de credit”, se plângea AFP Hernan Montalvo, care nu avea suficienţi bani să-şi cumpere un hot-dog.

Valuri de pietoni au invadat trotuarele după închiderea metroului.

”Ei încearcă să ascundă amploarea tragediei raţionalizării în toată ţara, însă eşecul îţi sare în ochi. Au distrus sistemul electric şi nu au soluţii”, a reacţionat pe Twitter liderul opoziţiei Juan Guaido, preşedintele Parlamentului, care s-a autoproclamat în ianuarie preşedinte interimar al venezuelei şi este recunoscut de peste 50 de ţări, în frunte cu Statele Unite.

Opoziţia venezueleană pune în general penele de curent pe seama ”nepăsării” şi ”corupţiei” Guvernului Maduro.

Societatea naţională de producţie a electricităţii Corpoelec a anunţat pur şi simplu că o pană afecta mai multe sectoare ale capitalei.

”ATACURI TERORISTE”

Această pană are loc într-un context tensinat cu Statele Unite, pe care Caracasul le-a acuzat luni că i-au încălcat spaţiul aerian cu un ”avion spion”.

Oficiali militari americani au denunţat duminică faptul că un avion de luptă venezuelean s-a apropiat vineri foarte mult de un avion american, în mod ”agresiv” şi ”periculos”, deasupra Mării Caraibelor, catalogând această manevră drept ”neprofesionistă”.

Alte "blackout"-uri au lăsat Venezuela în beznă anul acesta, primul la începutul lui martie, iar un al doilea la sfârşitul aceleiaşi luni, care a paralizat ţara timp de o săptămână.

Alimentarea cu apă - care funcţionează cu ajutorul reţelei electrice - a fost de asemenea întreruptă.

Guvernul lui Nicolas Maduro a atribuit deja aceste pene unor ”atacuri teroriste” urzite de către opoziţie şi Statele Unite împotriva centralei hidroelectrice de la Guri, în sud, care furnizează 80% din electricitatea Venezuelei.

Provincia venezueleană este afectată în prezent cu regularitate de pene de curent, însă capitala este cruţată, de obicei.

”Sunt indignată. reparaţiile necesare nu au fost efectuate. Este în continuare acelaşi lucru. Poate că această pană va fi mai rea ca cele dinainte”, a declarat pentru AFP Eurimar Guere, o locuitoare din Caracas.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.