Polonia a respins categoric luni noaptea solicitările repetate venite din partea Comisiei Europene, care a arătat că statul de drept este ameninţat de implementarea controversatelor reforme judiciare de la Curtea Constituţională. De asemenea, acest răspuns creşte posibilitatea ca liderii europeni să aleagă o sancţiune gravă, prin retragerea dreptul de vot de care beneficiază Polonia, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia Europeană le-a dat în decembrie liderilor conservatori de la PiS un ultimatum de două luni pentru a implementa o serie de măsuri legislative care să protejeze puterile Curţii Constituţionale, după ce o serie de reforme judiciare şi noi numiri au slăbit considerabil independenţa instanţei faţă de Guvern.

De asemenea, instituţia europeană a lansat în urmă cu un an o procedură de monitorizare fără precedent în ceea ce priveşte respectarea statului de drept şi a principiilor democratice din Polonia, care ar putea duce în final la retragerea dreptului de vot al ţării la nivelul Uniunii Europene.

Însă, o asemenea măsură excepţională trebuie să fie susţinută unanim de către ţările UE.

Tensiunile dintre Varşovia şi Bruxelles au crescut considerabil după ce conservatorii de la Lege şi Dreptate (PiS) au preluat puterea în urmă cu un an şi jumătate şi au început aproape imediat reformarea Curţii Constituţionale.

Ministerul de Externe a anunţat luni noaptea că a depus un răspuns cu privire la îngrijorările exprimate de Comisia Europeană (CE).

Polonezii susţin că reformele juridice adoptate în ultimul an şi jumătate sunt în linie cu standardele europene şi au creat ”condiţiile corecte pentru funcţionarea normală” a Curţii Constituţionale.

”Polonia a subliniat din nou că existenţa acestei dispute politice cu privire la principiile care stau la baza funcţionării Curţii Constituţionale nu poate sta la baza formulării unei acuzaţii cu privire la o ameninţare la adresa statului de drept”, se arată într-un comunicat al ministerului de Externe de la Varşovia.

De asemenea, liderii polonezi susţin că sunt stigmatizaţi de către prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Fran Timmermans, care a cerut statelor membre să susţină poziţia exprimată de Bruxelles în disputa cu Varşovia.

”Acest apel către statele membre pentru a crea un front comun împreună cu CE împotriva Poloniei este un exemplu flagrant de violare a acestor reguli”, susţine Varşovia.

Ministerul polonez a subliniat că orice dialog dintre CE şi o ţară membră UE trebuie să se bazeze pe respectarea suveranităţii, a obiectivităţii şi a identităţii naţionale.

Prim-Vicepreşedintele CE l-a atacat dur vineri pe ministrul polonez de Externe, Witold Waszczykowski, acuzându-l că se foloseşte de ”fapte alternative” pentru a apăra controversatele reforme judiciare ale Varşoviei.

”Acum suntem cu adevărat în teritoriul faptelor alternative”, i-a spus Timmermans lui Waszczykowski în prima zi a Conferinţei de Securitate de la Munchen.

Această acuzaţie din partea prim-vicepreşedintelui a venit după un schimb de replici dure cu ministrul de Externe al Poloniei.

”Te rog să ne permiţi să ne respectăm propria lege fundamentală, nu viziunea ta despre Constituţie. Okay?”, a spus Waszczykowski.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.